Sâmbătă, 25 iunie 2016, la Mănăstirea Neamț a avut loc un parastas, la 7 ani de la trecerea la cele veșnice, pentru părintele profesor și arhidiacon Ioan Ivan. La slujbă au participat, pe lângă soborul mănăstirii în frunte cu arhim. dr. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, părintele conf. univ. dr. protos. Iustinian Cârstoiu, fost stareț al Mănăstirii Neamț, pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț și pr. prof. Viorel Laiu de la seminarul amintit.

După cântările și rugăciunile specifice, părintele Iustinian Cârstoiu a amintit celor prezenți câteva crâmpeie din viața părintelui Ivan de când la cunoscut în această lavră a Neamț. În încheiere, părintele stareț Benedict a mulțumit părinților pentru împreună slujire la ceas de amintire a „patriarhului diaconilor”, așa cum a fost numit de către părintele Ilie Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria.

Arhid. Ioan Ivan, cu toate ca a fost căsătorit, a slujit încă din 1952 la Mănăstirea Neamț, având ocazia să fie alături de mai mulți mitropoliți ai Moldovei și Bucovinei, cum ar fi Mitropolitul Sebastian Rusan (1950-1956), patriarhul Iustin, pe când a fost mitropolit al Moldovei (1957-1977), patriarhul Teoctist și actualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Daniel. „S-a format la Mănăstirea Neamț, și apoi ne-a format și pe noi, cei care am rămas, dar și zeci de generații de elevi care astăzi fac cinste Bisericii noastre; ne referim atât la ierarhi, cât și la preoții de mir sau călugări. A fost un model de viață spirituală pentru noi. N-a avut copii, dar l-a binecuvântat Dumnezeu cu mulți ucenici și fii duhovnicești“, a spus părintele arhim. Benedict Sauciuc.

Arhid. prof. Ioan Ivan s-a născut la 7 mai 1915, în localitatea Țigănași – județul Iași. A urmat studii de teologie la Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe“ din Roman (1928-1936), apoi la Facultatea de Teologie din București (1936-1941) și la Seminarul pedagogic universitar din București (1941-1942). A fost diacon la Episcopia Romanului (1943) și profesor la Seminarul Teologic din Roman (1945-1948), apoi la Școlile de cântăreți bisericești din Iași (1949-1950) și Suceava (1950-1952), la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1952-1975) și director al Seminarului de la Neamț (1952-1961, 1971-1975). Retras la pensie, s-a stabilit într-o casă din vecinătatea Mănăstirii Neamț, locul unde a și murit.

La 7 mai 2006, Patriarhul Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, i-a acordat părintelui arhidiacon profesor Ioan Ivan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei – Crucea Moldava pentru clerici, datorita bogatei și îndelungatei sale activități pedagogice și misionare în slujba Bisericii lui Hristos.

În anul 2009, când arhid. Ioan Ivan a împlinit 94 de ani, mai mulți ierarhi, preoți și credincioși l-au felicitat, iar Editura BASILICA a Patriarhiei Romane a lansat o carte în doua volume. De asemenea, o lucrare omagială a fost lansată și la Editura TRINITAS. Tot în acest an, PF Patriarh Daniel a oferit arhid. Ioan Ivan Crucea Patriarhala – clasa I.