La sfârşitul lunii trecute, februarie 2017, la Bitola, în Macedonia, a inceput cea de-a XXXV-a ediţie a Festivalului de Artă plastică pentru copii “The small Montmartre of  Bitola”. La festival au participat şi elevii clasei a XII a, ai Seminarului Teologic Ortodox „V. Costache” M-rea Neamt, cu o colectie de 25 de lucrari.

Coordonati la disciplinele de patrimoniu cultural- restaurare icoana, de profesor Oana Gradinaru, elevii au realizat copii dupa icoane sau detalii fresca, cu degradari, sec XIV- XVII, din manastirile reprezentative pentru arta bizantina din Macedonia.

Invitaţia la Bitola, a venit în urma colaborarii incepand din 2011, a d-ului prof. Dan Tardea. La fiecare participare elevii au câştigat  diferite premii incepand cu „Grand Prix”, „Best colection” , „Golden Palette” , „Golden Brush” diploma „Winers”. Deasemeni in 2011 si 2012 elevii au participat direct la tabara de creatie Bitola.

Echipa Seminarului a confirmat valoarea, ca  de fiecare dată si in acest an prin obţinerea premiului „Best colection”, „Golden Palette” pentru eleva Ticu Corina Gabriela si diplome „Winers”pentru elevii: Diacon Cipriana si Baroi Eugen.

Premiile obţinute sunt foarte importante având în vedere faptul că elevii nemţeni „s-au luptat” in pensule, culori şi palete, cu 9159 elevi din 28 de tari: China, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Munte Negru, Turcia, Israel, Polonia, Bulgaria, Malaezia, Crimea, Tailanda, India, Cehia, Croatia, Egipt, Ucraina, Ungaria, România, Macedonia etc..

Rezultatele competitiei, pentru participarea indirecta, sunt anuntate din 20 martie pe www.smallmontmartreofbitola.com