Duminică, 13 mai 2018, a fost o zi deosebită pentru elevele Seminarului Teologic Ortodox ,,Veniamin Costachi”.

La invitația părintelui  Vasile Păvăleanu, corul de fete, însoțit de doamna profesor Oana Grădinaru, au făcut un pelerinaj în Municipiul Piatra Neamț. În prima parte a zilei, elevele conduse de domnul profesor de muzică Adrian Cojocariu, a participat la Dumnezeiasca Liturghie, oferind răspunsurile din strana parohiei ,,Sfântul Ioan Botezătorul”, Mărăței I, din Piatra Neamț.

Corul de fete a făcut o impresie deosebită mulțimii de credincioși prezenți, atât prin ținuta vestimentară cuviincioasă cât și prin decență și atitudine creștinească demnă de urmat de toți tinerii ortodocși. Pe de altă parte, au înălțat inimile tuturor în sfântă rugăciune prin execuția cu acuratețe a cântărilor liturgice și interpretarea lor cu multă evlavie și trăire duhovnicească. La chinonic, un grup de copii din parohie îmbrăcați în tradiționalele costume naționale au cântat frumoase pricesne specific perioadei pascale.

La sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii, pornind de la minunea vindecării orbului din naștere, părintele profesor Vasile Păvăleanu a ținut un cuvânt de învățătura înălțător, în care credința, implicarea noastră a creștinilor, patriotismul și nu în ultimul rând dragostea, au fost ideile principale. Sfinția sa a arătat că prezența seminaristelor la această slujbă este o adevărată misiune spre întărirea credincioșilor în lucrarea mântuitoare, dar a subliniat și faptul că și ele s-au folosit de atmosfera liturgică a comunității parohiale, de implicarea în co-celebrarea și co-liturghisirea cu părinții slujitori.

După agapa oferită în cantina socială a parohiei, cele 30 de eleve au vizitat obiectivele religioase și turistice din Piatra Neamț, precum ctitoria ștefaniană și Turnul în care a petrecut ultima parte a vieții pământești Sfântul Gheorghe Pelerinul. Apoi, cu telegondola și de pe muntele Cozla au avut sub privire panorama urbei, a Bistriței și a munților din preajmă.

Pentru această ziuă binecuvântată mulțumim pe această cale părintelui profesor Vasile Păvăleanu.

                                                                                               Prof. Oana Grădinaru