Aleși încă din 1936 ca ocrotitori ai învățământului teologic, Sfinții Trei Ierarhi au fost cinstiți și în acest an la istorica școală de la Mănăstirea Neamț, printr-un deosebit program liturgic și cultural-artistic.
Manifestările dedicate Sfinților Trei Ierarhi au debutat în ajunul sărbătorii prin săvârșirea vecerniei unită cu litia în biserica seminarului și au continuat în dimineața zilei de 30 ianuarie, cu utrenia și dumnezeiasca liturghie. Cu acest prilej a fost rostit și un cuvânt de învățătură, prin care tinerii seminariști au fost îndemnați să așeze în viața de zi cu zi pilda luminoasă a Sfinților Trei Ierarhi. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți atât ctitorii străvechiului seminar nemțean, cât și profesorii și elevii trecuți la cele veșnice.
Ca o prelungire a cinstirii liturgice, manifestările dedicate Sfinților Trei Ierarhi au continuat în ziua de 31 ianuarie, în plen, în aula „Mihai Eminescu” a seminarului nemțean.
În deschiderea activității, Părintele Director Viorel Laiu, a subliniat importanța unui astfel de moment pentru o școală teologică și a evidențiat faptul că Sfinții Trei Ierarhi rămân veritabile paradigme de viețuire, comportament și trăire pentru tinerii teologi.
Miezul acestei întâlniri a fost prelegerea susținută de invitatul special al evenimentului, Pr. Lect. Univ. Dr. Mihai Vizitiu, fost cadru didactic la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, fost elev, profesor și director al străvechii școli nemțene. Sfinția sa a susținut o comunicare cu tema „Mesajul Sfinților Trei Ierarhi pentru tinerii de astăzi: provocări și reflecții”, prin care a dovedit că învățătura și exemplul Sfinților Trei Ierarhi este la fel de actual și astăzi, iar cea mai frumoasă formă de cinstire a acestor „stâlpi ai Bisericii” este așezarea în viața noastră de zi cu zi, măcar în parte, a modelului lor de viețuire, trăire și lucrare. Alături de invitatul special, la eveniment au luat parte și Pr. Prof. Ioan Mihoc, fost director al seminarului, Pr. Ioan Dogaru, fost protopop de Târgu Neamț.
Un moment mult așteptat din cadrul manifestărilor dedicate Troiței de Arhierei a fost concursul intitulat „Viața Sfinților Trei Ierarhi – izvor de inspirație și lumină”, coordonat de Prof. Mirel Gălușcă, ajuns la cea de-a VI-a ediție. Competiția a constat în verificarea unor cunoștințe din viața și activitatea Sfinților Trei Ierarhi; a participat câte o echipă de trei elevi de la fiecare clasă. După antrenanta sesiune de întrebări marcată de o acerbă concurență, au fost desemnați și câștigătorii: Premiul I – echipa clasei a XI-a Pastorală și echipa clasei a X-a Pastorală; Premiul al II-lea: echipa clasei a XI-a Patrimoniu; Premiul al III-lea – echipa clasei a IX-a Pastorală; Mențiune: echipa clasei a XII-a Patrimoniu.
Cu multă bucurie, întregul colectiv profesoral a constatat seriozitatea și temeinica pregătire a elevilor înscriși în concurs.
La finalul concursului, Părintele Director Viorel Laiu, a rostit un cuvânt prin care a îndemnat tinerii seminariști să aibă zi de zi în minte și gând dorința de a pune în lucrare exemplul oferit de Sfinții Trei Ierarhi. Elevii care s-au evidențiat în cadrul concursului au fost felicitați, oferindu-li-se diplome și premii.
Nu au lipsit momentele sensibile din cadrul evenimentului. Grupurile corale ale școlii au intonat câteva imnuri dedicate Sfinților Trei Ierarhi, reușind să realizeze o frumoasă simbioză între trăirea liturgică și evocările academice.
Praznicul Sfinților Trei Ierarhi rămâne pentru întregul colectiv al seminarului nemțean, profesori și elevi, un reper duhovnicesc și un îndemn de a lucra cu dragoste, devotament și dedicare în slujirea Bisericii lui Hristos.
Prof. Mirel Gălușcă