Este a 17-lea an de când, neîntrrupt, în preajma sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei, Seminarul Teologic din Galaţi îşi cinsteşte ocrotitorul printr-un eveniment cultural-misionar de excepţie: Simpozionul Ştiinţific Interseminarial.
Anul acesta, dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române tinerilor şi educaţiei religioase a acestora, simpozionul a tratat o temă deosebit de importantă şi actuală: Ce aşteaptă Biserica de la tineri şi ce aşteaptă tinerii de la Biserică? Curajul de a mărturisi credinţa azi.
O slujbă de Te Deum oficiată capela seminarului a deschis în mod solemn lucrările simpozionului, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea, Consilier misionar şi mass-media.
Dezbaterile propriu-zise s-au desfăşurat în Sala de Expoziţii Temporare Sergiu Dumitrescu a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
La eveniment au participat preoţi profesori şi elevi reprezentanţi ai seminarelor teologice din Iaşi, Mănăstirea Neamţ, Câmpulung Muscel, Râmnicu Vâlcea, Buzău, Huşi, Slobozia, Tulcea şi Galaţi carora li s-au adăugat tineri elevi ai unor prestigioase licee şi colegii din Galaţi, Brăila Tecuci şi Făurei.
În prima parte au fost susţinute mai multe referate la tema propusă după care, în cadrul unor ateliere de lucru, au fost analizate, reciproc, şi căutate soluţii la principalele preocupări ale tinerilor de astăzi în relaţia cu Biserica, între care: Mijloace concrete de lucru ale Bisericii cu tinerii, Ce doreşte tânărul să întrebe Biserica azi?, Ce-l atrage pe tânăr în Biserică? sau Ce-l face pe tânăr să stea departe de Biserică?
Totodată, a fost lansat volumul Dascăli şi modele pentru seminariştii de astăzi, realizat de elevi ai seminarului gălăţean şi ai altor seminarii teologice din ţară.
În încheiere, au fost oferite Diplome de participare tuturor tinerilor implicaţi în buna desfăşurare a simpozionului şi alte publicaţii apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.