Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ a împlinit 160 de ani de la înfiinţarea sa, prin hrisovul dat de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, cu binecuvântarea Mitropolitului Sofronie Miclescu. La eveniment au fost invitaţi să participe ierarhi, stareţi, monahi şi preoţi de mir, precum şi alţi absolvenţi ai acestui seminar. Manifesterea a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată în Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Din soborul de arhierei au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ a avut loc ieri un simpozion dedicat împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii. Pentru a marca acest moment aniversar, instituţia a organizat o manifestare spiritual-culturală, ce a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată în Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Din soborul de arhierei au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
La finalul Liturghiei, IPS Părinte Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre însemnătatea Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, adresând totodată un mesaj de binecuvântare actualilor profesori şi elevi: „Au trecut mulţi ani din momentul în care acest aşezământ a luat fiinţă într-o formă organizată, destinată pregătirii preoţilor din Mitropolia Moldovei. S-au împlinit 160 de ani de vieţuire a acestui seminar în infrastructura misionară a Bisericii lui Hristos din Moldova. Patriarhi, mitropoliţi, arhiepis
copi, episcopi, vicari, stareţi de mănăstiri, consilieri, protopopi, preoţi de parohie, dascăli de strană, misionari mireni în toate câmpurile de lucrare în societatea românească – acesta este rodul pe care acest aşezământ îl prezintă ca pe un chivot binecuvântat în faţa lui Dumnezeu Cel în Treime lăudat, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Nădăjduim în mila Domnului că această perioadă de timp a fost vreme bineplăcută Domnului, că oamenii care au trecut prin această şcoală au trăit aici dimensiunea credinţei, viaţa în Hristos, dobândirea Duhului Sfânt şi îmbrăţişarea iubirii lui Dumnezeu-Tatăl. În mod special Îl rugăm pe Dumnezeu să trimită binecuvântarea Sa asupra celor care sunt astăzi profesori, ostenitori şi seminarişti în acest aşezământ. Să le dăruiască Dumnezeu putere să se hrănească din viaţa Sfinţilor Paisie şi Ioan Iacob, să se hrănească sufleteşte, să aşeze în bogăţia sufletului lor tot ceea ce le oferă acest seminar“.

La rândul său, părintele profesor Ioan Mihoc, directorul seminarului, a mulţumit celor prezenţi şi a făcut referire la scopul organizării simpozionului: „Am dorit ca această sărbătoare să fie ca o evocare a tuturor celor care au trudit, au ostenit să scoată de aici oameni pregătiţi în a sluji Biserica şi neamul. Această evocare este ca un prinos de mulţumire pentru toţi înaintaşii noştri, o evocare a vredniciei lor, dar în acelaşi timp pentru elevi este un lucru foarte important deoarece cel care nu îşi cunoaşte trecutul nu are nicio perspectivă pentru un viitor aşa cum ar trebui să aibă“.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba Parastasului pentru profesorii şi absolvenţii instituţiei de învăţământ teologice ce au trecut la Domnul. La slujba de pomenire, soborului de ierarhi prezenţi i s-a adăugat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.
Comunicări şi prezentare de carte
În continuare, au avut loc lucrările simpozionului în sala de conferinţe a seminarului. Au fost rostite alocuţiuni de ierarhii prezenţi, de oficialităţi, precum şi de părinţii profesori. Discuţiile au fost moderate de preoţii Vasile Păvăleanu şi Viorel Laiu, profesori ai Seminarului de la Mănăstirea Neamţ. După cuvântul introductiv al părintelui director Ioan Mihoc, a fost prezentat mesajul adresat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, intitulat „O lumină a credinţei şi a culturii româneşti“. Mesajul a fost citit de PS Părinte Timotei Prahoveanul. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au oferit apoi Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ placheta şi diploma aniversară „Spiru Haret“ pentru activitatea educativă şi performanţele din cei 160 de ani de activitate. Au rostit, de asemenea, discursuri prefectul de Neamţ şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, după care IPS Părinte Mitropolit Teofan a binecuvântat lucrările simpozionului. Apoi au împărtăşit câteva gânduri ierarhii invitaţi, absolvenţi ai acestei instituţii de învăţământ. Mai întâi a vorbit IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, după care a depănat amintiri din timpul petrecut la seminarul nemţean IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a rememorat prima întâlnire cu spaţiul seminarului de la Mănăstirea Neamţ, amintind şi despre unitatea ce se păstrează şi astăzi între colegii de seminar care mai sunt în viaţă. Câteva gânduri de recunoştinţă faţă de înaintaşi au fost exprimate apoi de IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului. PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a vorbit apoi despre lucrurile cele mai de preţ pe care le-a învăţat în timpul anilor petrecuţi la seminarul nemţean. Gând de mulţumire pentru cei ce l-au format în anii liceului a fost adresat şi de PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Prezenţi la evenimentul de ieri au fost şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, care au înmânat diplome de excelenţă pentru Seminarul Teologic „Veniamin Costachi“, pentru părintele Ioan Mihoc, directorul instituţiei, precum şi pentru părinţii profesori Vasile Păvăleanu şi Viorel Laiu.
Prima parte a simpozionului s-a încheiat cu lansarea monografiei „Seminarul Teologic Ortodox «Veniamin Costachi» – istoric şi contemporaneitate“. Prezentarea lucrării a fost făcută de părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor. În partea a doua a zilei, a avut loc o sesiune de referate. Au fost susţinute peste 20 de prelegeri de absolvenţi din diferite generaţii ale Seminarului Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ. (Tudorel Rusu) Foto aici…