În anul 2001 s-a început, nu departe de altarul bisericii Sfântul Ioan, construirea Casei-Paraclis „Ierusalim – Hozeva”ca un centru de pelerinaj şi de primire a oaspeţilor din ţară şi străinătate, aşa cum planificase încă de la început Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe când era Mitropolit la Iași. Casa, în formă de cruce, cuprinde spaţii  de conferinţe, de cazare şi masă şi un paraclis.

Ea a fost sfinţită la data de 5 august 2005, după slujba hramului bisericii Sf. Ioan Iacob. Despre importanţa acestui spaţiu Înaltpreasfinţia Sa avea să precizeze următoarele: ”Această casă numită Ierusalim – Hozeva este casa de pelerini a Mănăstirii Sf. Ioan Iacob de la Neamţ, care se află alături de mănăstirea tradiţională şi ea este o completare a bisericii pentru că, în tradiţia ortodoxă monahală, după Sfânta Liturghie urmează agapa frăţească. Cu alte cuvinte este o tradiţie frumoasă a bucuriei. Ne împărtăşim cu Trupul lui Hristos în biserică şi ne împărtăşim din roadele pământului în comuniunea frăţească. În mod special s-a dorit ca această casă să fie oferită oaspeţilor pelerini din Ţara Sfântă. Dacă vor aduce moaştele Sfântului Ioan vor avea aici permanent loc de găzduire gratuită, aproape de biserica sfântului”.

Paraclisul cu hramul “Pogorârea Sfântului Duh”, a fost pictat în anul 2007 de către elevii şcolii de pictură din Seminar şi apoi sfinţit de către Înaltpreasfinţitul Daniel la data de 28 august 2007.

Binecuvântează, Doamne, pe toți ctitorii şi binefăcătorii sfintelor Tale lăcașuri şi-i fă vrednici  Luminii celei neînserate şi bucuriei celei nesfârşite a Împărăţiei Slavei Tale.