Sticky
28 sept. 2018

Încheierea primei ediții a proiectului ,,Comori ale spiritualității românești”

În perioada 20-22 septembrie 2018, 16 elevi ai Seminarului Teologic ,,Veniamin Costachi”, de la Mănăstirea Neamț, însoțiți de Pr. Prof. Brumă Marius-Gabriel și Prof. Cojocariu Adrian-Vasile, au participat la Încheierea primei ediții a proiectului ,,Comori ale spiritualității românești”.  Acest proiect a început din toamna anului 2017, la el participând 12 Colegii din țară, cele mai multe militare. Acum la un an de la existența proiectului ne-am bucurat împreună cu participanții proiectului de vizite la Palatul Cotroceni, la Casa Poporului, am vibrat împreună cu Dan Puric la Centrul Militar Național. Am avut bucuria să primim binecuvântare de la Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române numindu-ne plăieșii de la Neamț. Am participat la concursul între colegii, secțiunea  “Cultură și Civilizație” cu lucrare scrisă si PPT, de la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul”, unde am obținut premiul 3 prin elevul Coșula Dimitrie din clasa a XII a Pastorală. După decernarea premiilor, la cererea publicului, am interpretat câteva cântări patriotice psaltice având în vedere că suntem în an centenar.  Seara elevii au socializat cu ceilalți participanți la proiect prin intermediul dansului și cantului folcloric românesc.  Am vizitat împreună cu cei de la Liceul Militar ,,Ștefan cel Mare” din Câmpulung prima școală românească din Șcheii Brașovului și ne-am bucurat că suntem români și ortodocși.

Inițiatoarea proiectului, doamna Profesor Maria Miron, a predat ștafeta organizării ediției a II a, Moldovei. Așadar cei care doresc să rămână în proiect sunt așteptați în luna mai 2019 la Colegiul Militar “Ștefan cel Mare” Câmpulung și Seminarul Teologic de la Mânăstirea Neamț.

02 apr. 2021

Lecții de pregătit (conținuturile) pentru Examenul de admitere pentru ambele specializări

  • LECȚII DE PREGĂTIT PENTRU EXAMEN pentru ambele SPECIALIZĂRI:
  1. Decalogul: importanța lui în viața omului – Clasa a V-a , p. 40-43
  2. Rugăciunea, temei și putere a vieții creștine – clasa a VI-a p. 60-63
  3. Rugăciunea Tatăl nostru – clasa a VI-a, p. 64-67
  4. Sfintele Taine în viața creștină – clasa a VII-a, p. 24-27
  5. Biserica – lăcaș de închinare și de sfințire a omului – clasa a VII-a, p. 46-49
  6. Domnul Iisus Hristos, Lumina lumii – clasa a VIII-a, p. 50-55
  7. Sfânta Treime în Sfânta Liturghie și în viața Bisericii, clasa a VIII-a, p. 34-39

pentru alte detalii privind admiterea click aici…

 

30 mart. 2021

Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă – România!

Cu prilejul sărbătoririi „Unirii Basarabiei cu Patria-mamă România” Direcția Învățământ Hîncești din Republica Moldova în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț a organizat conferința științifică pentru elevi: „Tema Unirii în literatura română”. La această conferință a participat cu o lucrare si elevul Botezatu Daniel, de la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”, clasa a XII-a, Teologie Ortodoxă. Elevul a fost coordonat de doamna Marcela Balău, profesor de istorie și doamna Cristina Grigore, profesor de Limba și literatura română.

27 feb. 2021

Elevi seminariști nemțeni participanți la Simpozionul interseminarial ”Sf. Ioan Casian – punte de legătură între creștinătatea răsăriteană și cea apuseană” – Tulcea

În ziua de 26 februarie, trei elevi de la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț au participat online la simpozionul cu tema menționată mai sus.
Având binecuvântarea Preasfințitului Visarion, Episcopul Tulcii, simpozionul a fost organizat cu ocazia hramului seminarului din Tulcea cu ocazia „Anului omagial al pastorației românilor din afara României” inițiat de Patriarhia Română.
De la noi au participat elevii Paul Avramiuc, Eduard Dumitrașcu și Eugen Mihalache, îndrumați de arhim. prof. dr. Mihail Daniliuc și prof. Mirel Gălușcă.

https://www.facebook.com/SEMMNT/posts/3809127165841884

24 feb. 2021

Proiect educațional între seminar și Poliția Județeană Neamț

Un eveniment important a avut loc astăzi la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. Printr-un parteneriat la nivel județean cu Inspectoratul Județean de Poliție Neamț, elevii au participat la activități susținute de reprezentanți din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Neamț, unde li s-a vorbit despre măsuri de prevenire a consumului de noi substanțe psihoactive. De asemenea reprezentanți din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de persoane, Centrul Regional Bacău, le-a vorbit tuturor despre etapele traficului de persoane, profilul traficantului, dar și al victimei. S-au evidențiat situațiile de risc la care pot fi expuși adolescenții. Totodată reprezentanți din cadrul Compartimentului de analiză și prevenire a Criminalității le-au prezentat elevilor modalități de prevenire a infracționalității, contravențiilor, răspunderea minorilor. Activitatea a fost una interactivă deoarece elevii au adresat întrebări și au primit răspunsuri pentru diverse situații.

17 feb. 2021

Ne pregătim de mărțișor cu meșterul popular Ionela Lungu

Se apropie 1 martie, zi cu dublă semnificație culturală, data nașterii marelui povestitor Ion Creangă și mărțișorul ca tradiție populară românească. De aceea ne-am gândit să avem la Seminarul Teologic Ortodox ,,Veniamin Costachi” M-rea Neamț un invitat special care să reunească cele doua teme. Meșterul popular Ionela Lungu, poate transmite elevilor noștri, atât pasiune pentru Creangă cât și pentru artă populară.
Astfel, în baza acordului de parteneriat încheiat cu Centrul pentru Cultură și Arte ,,Carmen Saeculare” Neamț, elevii seminariști vor beneficia extrașcolar, de lecții de modelaj în lut, pe teme diverse, de la mărțișor, simboluri religioase, personajele lui Creangă etc.
Felicitări pentru inițiativă doamnei profesoare Oana Grădinaru iar maestrei Ionela Lungu alese și mii de mulțumiri!
10 feb. 2021

Elevi participanți la Festivalul Internațional de Artă plastică pentru copii „The small Montmartre of Bitola” Macedonia 2021

Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, promovează patrimoniul cultural religios, la cea de-a XXXX-a ediție, Jubileul de 40 de ani, a Festivalului Internațional de Artă plastică pentru copii „The small Montmartre of Bitola” în Macedonia 2021. La festival participă elevi din clasele X – XII secția Patrimoniu Cultural.
Anul acesta trimitem o colecție de 21 de lucrări, copii după detalii fresca din spațiul bizantin al Europei de est (Macedonia, Grecia, Serbia, România, Rusia, Turcia, Georgia, Cipru si Italia), realizate de elevii noștri, în perioada cursurilor online. Păstrăm în tematica noastră, elemente și tehnici de lucru, care ne apropie din punct de vedere religios și cultural.
Concursul reunește participanți din numeroase țări atât din Europa cât și din Asia. Rezultatele competiției, pentru participarea indirectă, sunt anunțate după 20 martie pe www.smallmontmartreofbitola.com
03 feb. 2021

PROIECT EDUCATIV – Promovarea tradițiilor și obiceiurilor locale pe plan internațional, „The realm of magic”  /  „Le comté féerique”

Tradițiile și obiceiurile din Moldova sunt unele dintre cele mai frumoase și emoționante obiceiuri cu care ar trebui să ne mândrim noi, toți românii. Datinile respectate cu sfințenie atât la Crăciun, cât și în celelalte sărbători de peste an, reprezintă moștenirile lăsate de strămoșii noștri spre a fi transmise din generație în generație.

Școala online a reprezentat pentru catedra de limbi moderne o oportunitate de a promova tradițiile și obiceiurile locale pe plan internațional prin intermediul site-urilor Book Creator și Story Jumper. Proiectul a fost conceput în așa fel încât să fie antrenant, captivant, să stimuleze și imaginația și creativitatea elevilor, ceea ce le-a permis realizarea de scurte creații literare, plastice, fotografii etc., toate așternute într-o carte digitală. Proiectul s-a desfășurat în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, iar la activitate au participat elevii claselor X – XII Teologie Ortodoxă și Patrimoniu Cultural, coordonati de prof. de limba franceză Tanasă Ana Maria și prof. de limba engleză Solomiea R. Paula.

Așadar, elevii au împărtășit frumusețea tradițiilor și obiceiurilor locale desfășurate în apropierea sărbătorilor de iarnă cu restul lumii, publicând cărțile electronice în limbile engleză și franceză.  

29 ian. 2021

Sf. Trei Ierarhi sărbătoriți la Seminarul de la Neamț

Manifestările dedicate ocrotitorilor Școlilor teologice au debutat astăzi, începând cu orele 11.00, la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, printr-o activitate online în cadrul căreia s-a urmărit redescoperirea și aducerea în actualitate exemplului de trăire, simțire și lucrare a Sfinților Trei Ierarhi.
Miezul acestei întâlniri a fost conferința susținută de invitatul special al evenimentului, Pr. Lect. Univ. Dr. Liviu Petcu, cadru didactic la Facultatea de Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, specialist în Patrologie.
Sfinția sa a susținut o conferință având ca temă: „Sfinții Trei Ierarhi: remarcabili teologi ai Bisericii și modele de păstori sufletești”, prin care a dovedit că mesajul Sfinților trei Ierarhi este la fel de actual și astăzi. Totodată, distinsul conferențiar a oferit elevilor numeroase sfaturi practice pentru o trăire frumoasă atât în școală cât și în familie subliniind că preoția este „arta artelor” așa cum încă din veacul a IV-lea o spunea Sfântul Ioan Gură de Aur.
Programul cinstirii Sfinților Trei Ierarhi va continua liturgic prin săvârșirea Privegherii și, mâine, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către părinții profesori ostenitori în școala noastră.

26 ian. 2021

Hora Unirii – online – la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

Împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române a constituit un moment de sărbătoare și de mare bucurie la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț. Cu acest prilej, elevii și profesorii s-au întâlnit pentru o HORĂ A UNIRII sufletească, prin participarea la activitățile dedicate acestui eveniment, desfășurate online.
Având genericul „Hai să dăm mână cu mână”, activitatea a debutat printr-un cuvânt de deschidere adresat de Părintele Director Viorel Laiu care a subliniat importanța actului de la 24 ianuarie 1859 și că readucerea în atenție a acestor evenimente reprezintă „un gest firesc”.
După cuvântul de deschidere, elevii au omagiat actul Unirii prin cântece și un recital de poezii. Printre poeziile aduse în atenția publicului a fost și Imnul lui Cuza – un poem dedicat marelui domnitor, scris de către Nicolae Costescu (viitorul episcop cronicar Narcis Crețulescu), elev la seminarul de la Neamț în timpul Unirii Principatelor. Așezat pe note de fratele Mihail Ardeleanu, Imnul lui Cuza a fost cântat de elevii de atunci în jurul monumentului Movila Unirii, ridicat tot de seminariști în cinstea împlinirii dezideratului de veacuri al românilor.
Momentul artistic a fost urmat de o prezentare a locurilor prin care a peregrinat Alexandru Ioan Cuza după abdicarea forțată, susținută de către Arhim. Prof. Dr. Mihail Daniliuc, un material deosebit de dens și plin de informații inedite, însoțit de numeroase imagini de epocă și contemporane
Punctul culminant al întâlnirii a fost intervenția invitatului special, a domnului Conf. Univ. Dr. Cristian Nelu Ploscaru, cadru didactic la Facultatea de Istorie din Iași, care a realizat o comunicare deosebit de consistentă și incitantă ce a avut ca subiect: „Clerul ortodox din Moldova și mișcarea unionistă. Reflecții pe marginea unei teme istoriografice „uitate”. Întâlnirea a fost moderată de prof. Gălușcă Mirel care a adresat invitatului și întrebările venite din partea elevilor dornici să cunoască mai multe sau să le fie lămurite chestiuni legate de proeminenta personalitate a „Domnului Unirii”.
În continuare, d-na prof. Marcela Bălău a realizat o prezentare însoțită de un material ppt în care a explicat contextul istoric în care a avut loc Unirea Principatelor.
Evenimentul a fost încheiat într-o notă sensibilă întrucât a fost vernisată o expoziție online cu lucrări dedicate Unirii realizate de către elevii școlii, coordonați de către prof. Oana Grădinaru și prof. Dan Țîrdea. (Prof. Mirel Gălușcă) 

Filmuleț video