Sticky
28 sept. 2018

Încheierea primei ediții a proiectului ,,Comori ale spiritualității românești”

În perioada 20-22 septembrie 2018, 16 elevi ai Seminarului Teologic ,,Veniamin Costachi”, de la Mănăstirea Neamț, însoțiți de Pr. Prof. Brumă Marius-Gabriel și Prof. Cojocariu Adrian-Vasile, au participat la Încheierea primei ediții a proiectului ,,Comori ale spiritualității românești”.  Acest proiect a început din toamna anului 2017, la el participând 12 Colegii din țară, cele mai multe militare. Acum la un an de la existența proiectului ne-am bucurat împreună cu participanții proiectului de vizite la Palatul Cotroceni, la Casa Poporului, am vibrat împreună cu Dan Puric la Centrul Militar Național. Am avut bucuria să primim binecuvântare de la Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române numindu-ne plăieșii de la Neamț. Am participat la concursul între colegii, secțiunea  “Cultură și Civilizație” cu lucrare scrisă si PPT, de la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul”, unde am obținut premiul 3 prin elevul Coșula Dimitrie din clasa a XII a Pastorală. După decernarea premiilor, la cererea publicului, am interpretat câteva cântări patriotice psaltice având în vedere că suntem în an centenar.  Seara elevii au socializat cu ceilalți participanți la proiect prin intermediul dansului și cantului folcloric românesc.  Am vizitat împreună cu cei de la Liceul Militar ,,Ștefan cel Mare” din Câmpulung prima școală românească din Șcheii Brașovului și ne-am bucurat că suntem români și ortodocși.

Inițiatoarea proiectului, doamna Profesor Maria Miron, a predat ștafeta organizării ediției a II a, Moldovei. Așadar cei care doresc să rămână în proiect sunt așteptați în luna mai 2019 la Colegiul Militar “Ștefan cel Mare” Câmpulung și Seminarul Teologic de la Mânăstirea Neamț.

19 oct. 2020

Premii I la „Primăvara artelor”

În luna martie 2020, elevii claselor de patrimoniu cultural de la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” au participat la cea de a XII-a ediție a concursului Național Primăvara artelor”, organizat de către Colegiul Național de Arte „George Apostu” Bacău. 

Lucrările elevilor noștri, icoane pe lemn, au impresionat în juriul concursului, fiind răsplătite cu premiul întâi.

 Felicităm toți participanții pentru aceste rezultate remarcabile care dovedesc încă o dată calitatea actului educațional care se desfășoară în școala noastră.

08 oct. 2020

Elevi nemțeni premiați în Lituania

În luna aprilie a.c. , elevii claselor de Patrimoniu cultural de la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, au participat la cea de-a XVII-a ediție a  „Slavonic spring”, concurs internațional de artă, dedicat sfinților Chiril și Methodie, organizat în Klaipeda – Lituania.  Icoanele trimise de către elevii noștri, coordonați de prof Țârdea Dan, au impresionat organizatorii, care le-au acordat titlul de „Laureat” precum și următoarele:  Premiul I, Isache Cristina Maria clasa a XI-a și Ungureanu Nicolae clasa A X-a, Premiul II Horneț Daniel Mihai clasa a X-a și Lupu Mihail Irinel clasa a XII- a, Premiul III Bistricianu Maria clasa a XI-a și Eșanu Vasilică Ciprian din clasa  a XII-a.

01 iun. 2020

Curs festiv online – XII Patrimoniu cultural

Dragii nostri absolventi,

 La multi ani ! astazi de ziua copilului , voua elevilor si tuturor celor care se mai simt copii. Caci asa cum spunea Constantin Brancusi: ,,Cand nu mai esti copil, ai murit demult”.

Am ajuns la finalul anilor de liceu. Am inceput in septembrie 2016 cu un efectiv de 28 de elevi.  In urma transferurilor plecari-veniri, clasa a XII a Patrimoniu are 27 de absolventi. Felicitari tuturor ! Multumirile si felicitarile se indreapta astazi catre ei, dar si catre  profesorii care i-au indrumat  si parintii care i-au crescut frumos. Astazi intr-un cadru atat cat se poate de festiv , dupa un sunet pal de clopotel, strig adunarea online, dupa catalog:

ANDRIUC TEODORA                              Premiul I  9,84

APETREI MARIA-ANTONIA                    Premiul Special  9,38

ASAVOAIE TEODORA

BISTRICIANU IOAN

BUZATU IRINA- GIORGIANA                Premiul III  9,45

COVASAN ANCUTA                                Mentiunea Speciala 9,02

CUIBARI NICOLAE-ALEXANDRU

DOROFTEI DUMITRINA

ESANU VASILICA-CIPRIAN

GAVRILUT DELIA-ALEXANDRA            Mentiunea II  9,15

GOLBAN CRISTINA

HORGA MIHAIL-COSTEL

IEPAN BEATRICE-IOANA

IONICA ANDREEA

LUNGU MIHAI-ALEXANDRU                   Mentiunea III  9,11

LUPU MIHAI-IRINEL

MATEI STEFAN VLAD

MIHALACHE IOAN

MONU  MARIA-MADALINA

PELIN COSMIN-CONSTANTIN

PANZARI PAULA                                     Mentiunea I  9,29

POPESCU MARIAN ELIAS

SAMSON IOANA-MARCELINA             Mentiunea Speciala  9,02

SOCHIRCA CAPITOLINA                        Mentiunea I  9,29

SOCHIRCA VALERIA                                Premiul II  9,72

STACHIE MARIA-CIPRIANA

STANESCU SUCORINA

 

               Pentru mine ati fost a 3 a generatie in calitate de diriginte. Am invatat de la fiecare promotie si cred ca pot afirma ca sunteti cea mai buna pe care am avut-o. Media clasei  8,36  cu 17 elevi peste 8. Stiu ca v-am certat de multe ori, dar am facut-o pentru un scop nobil acela de a transforma cearta in ce arta, arta de a trai frumos. Am invatat de la parintii Bisericii sa facem Rai din ce avem si sa insemnam greutatile pe nisip si bucuriile pe stanca. Am trecut impreuna peste momente frumoase si mai putin frumoase pe care le-am dapasit. Acum la ceas de final va felicit pentru ca ati fost o clasa unita, implicata, harnica si cu bun simt.

             V-ati remarcat in proiecte de voluntariat, la Zilele Seminarului, Scoala Altfel, competiile Seminaristii si Nemtenii au talent, la concursuri si olimpiade scolare, la corul Seminarului, expozitii, proiecte cu alte scoli, vizite de lucru la m-re Petru Voda, biserica Sf. Ioan Maratei si Caminul de batrani de la m-rea Varatec. Ati fost clasa cu cele mai multe burse de merit. Ati stiut sa va sarbatoriti colegii de clasa, sa va daruiti cadouri de Craciun, sa impodobiti bradul in clasa in fiecare an. Ati continuat traditia serbarii de Craciun si cu siguranta au mai fost si altele.

Acum va avertizez ca daca Scoala v-a predat si apoi v-a testat, Viata nu va fi la fel de ingaduitoare, va va testa mereu si din incercari veti invata. Doar cei mai intelepti vor trage invataturi si din greselile altora. Va doresc succes la examenele vietii, la cele de Bacalaureat, Admiteri si in toate demersurile bune si de folos pe care le veti face de acum in colo.

               Mi-ar fi placut sa avem ocazia sa ne imbratisam sa ne transmitem in realitate emotia  momentului de final, dar cred ca orice lucru mai putin bun vine sa ne intareasca. Sa ganditi, sa va comportati si sa va realizati cat mai frumos ! Asa sa va ajute Bunul Dumnezeu !

 

Multumesc pe aceasta cale, pentru prezenta si cuvante de incurajare

Parintelui Director Remus Viorel Laiu.

 

                                                                                                      Prof. diriginte Oana Gradinaru

 

 

Cuvânt de adio, anilor de liceu…

 

Preacucernice Părinte Director,

Iubită doamnă dirigintă,

Dragi părinți și scumpi colegi…

 

           Din păcate nu suntem astăzi împreună pentru o plecăciune și un cuvânt de rămas bun. Trebuia să fie ziua noastră: tinerei, frumușei, arenjați, cu suflete pline de emoție, nostalgie, zâmbete ascunse și lacrimi ușor tremurând printre gene.

           Nu ne este deloc ușor și ne luptăm în fiecare zi cu dorul și cu speranta că nu s-a terminat totul aici. Că vom avea un sfârșit sau măcar șansa la un ,,adio” și o îmbrățișare strânsă.

Noi…clasa a XII-a Patrimoniu Cultural, dorim să mulțumim Părintelui Director pentru participarea la Cursul Festiv online și pentru doi ani frumoși în care ne-a învățat dragostea pentru Hristos prin orele minunate de Noul Tesament. Dorim de asemenea să mulțumim și pentru doi ani în care ne-ați fost Părinte Director (și nu doar), pentru toate activitățile pe care le-ați inițiat și la care am participat cu mare drag și suflet, pentru toată încrederea oferită, pentru tot sprijinul acordat, pentru grijă, implicare și sfat.

          În continuare dorim să mulțumim și colectivului cadelor didactice care ne-au transmis din cultura și rafinamentul dumnealor și cărora le suntem extrem de recunoscători. Ne cerem iertare pentru toate mâhnirile provocate, pentru că uneori nu am fost un colectiv model și pentru toate greșelile făcute din știință sau din neștiință. Vă prețuim, iubim, respectăm, îmbrtătișăm și purta în rugăciunile noastre. MULȚUMIM!

           Draga, iubita și sensibila noastră doamnă dirigintă…

           Cu multă atenție, grijă și dragoste ne-ați crescut, iubit, protejat, iertat de atâtea și atâtea ori, iar pentru aste ne plecăm în fața dumneavoastră.

            Ne pare rău că nu am reușit să vă aducem doar bucurii, că nu am fost cei mai cuminți și conștiincioși elevi, dar ne bucurăm pentru că dumneavoastră cu siguranță ne-ați fost diriginta ideală. Ați pus lacrimi și crâmpee de suflet în tot ceea ce ați făcut pentru noi, de aceea vă putem caracteriza ca pe un om eminent, sufletist, frumos și bun.

            Nu vă vom uita niciodată și vă vom povesti cu dor, mândrie și din inima. VĂ IUBIM!

            

                                   Cu emoție, prețuire și recunoștintă, eleva Gavriluț Delia-Alexandra

 

 

26 mai 2020

Calendarul și Metodologia privind Admiterea la seminar – iunie 2020

Informare : 26 mai 2020

 

A D M I T E R E ÎN SEMINAR – 2 0 2 0

 

 • extras din anexa nr. 1 la Ordinul MEC nr. 4.317/ 2020 prin care a fost aprobat Calendarul actualizat al organizării și desfășurării admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021, pentru modificarea și completarea OMEN nr. 4948/2019 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021, cu modificările și completările ulterioare.

 

LOCURI PENTRU CLASA A IX-A, ANUL ȘCOLAR 2020-2021:

 • specializarea Teologie ortodoxă, cursuri de zi (clasă de băieți)- 28 locuri

    specializarea Patrimoniu cultural, cursuri de zi (clasă de băieți și fete)- 28 locuri

NOTĂ :         

 • Se pot înscrie la admiterea în clasa a IX-a la seminariile teologice/ colegiile/ liceele teologice ortodoxe, absolvenți de gimnaziu având minimum media 9 (nouă) la purtare pentru fiecare clasă din învățământul gimnazial ;

 

GRAFICUL ÎNSCRIERII CANDIDAȚILOR ȘI SUSȚINERII PROBELOR:

02 – 05 iunie 2020 – înscrierea candidaților, direct la secretariatul Seminarului/ sau prin mijloace electronice de comunicare și eliberarea/ transmiterea anexelor fișelor de înscriere – scanate și trimise pe adresa de email: stvcmn@yahoo.com

09 – 12 iunie 2020 – desfășurarea/echivalarea probelor de aptitudini

12 iunie 2020 – comunicarea rezultatelor la probele de aptitudini

 

PROBELE DE APTITUDINI :

Specializarea – Teologie Ortodoxă :

 Interviul/colocviul/proba orală, evaluate cu calificativul admis/ respins:

a)verificarea dicției prin : rostirea unei rugăciuni/ poezii, la alegerea candidatului ;

b)motivarea alegerii unei unități de învățământ vocațional teologic ;

c)verificarea aptitudinilor muzicale, prin intonarea unei cântări religioase, la alegerea candidatului

 

 • proba de verificare a cunoștințelor religioase (VCR) constă în calcularea, cu două zecimale, fără rotunjire, a mediei anuale la disciplina Religie din clasele V – VIII.      

Media minimă (VCR) trebuie să fie minimum 7 (șapte).

Nota prin care se evaluează această probă constituie nota finală la proba de aptitudini (APT).

Media finală de admitere se calculează conform prevederilor punctului II al anexei nr. 2 OMEN nr. 4948/2019 cu modificările și completările ulterioare.

 

  Specializarea – Patrimoniu cultural:

 probă de verificare a unor aptitudini (VA), în perceperea formelor/ exprimarea cromatică în compoziție. Portofoliul va cuprinde trei lucrări ale candidatului,care vor fi avizate de către profesorul de religie/ profesorul de educație plastică/ directorul de unde provine candidatul ;

 • proba de verificare a cunoștințelor religioase (VCR) constă în calcularea, cu două zecimale, fără rotunjire, a mediei anuale la disciplina Religie din clasele V – VIII. Nota prin care se evaluează această probă constituie nota finală la proba de aptitudini (APT).

Media minimă (VCR) trebuie să fie minimum 7 (șapte).

Nota finală se calculează astfel : APT = (VCR + VA) / 2

Media finală de admitere se calculează conform prevederilor punctului II al anexei nr. 2 OMEN nr. 4948/2019 cu modificările și completările ulterioare

NOTĂ SPECIALĂ:

 • În situația în care unul dintre candidați, la una dintre specializările unităților de învățământ vocațional teologic, nu a studiat disciplina Religie pe parcursul claselor V – VIII, și în consecință nu are media încheiată la disciplina Religie pentru una sau mai multe clase, acesta va susține o probă orală de verificare a cunoștințelor la disciplina Religie. În această situație, subiectele pentru proba orală se elaborează din programa școlară de Religie, clasele V – VIII. Durata probei orale va fi de 20 minute. Interviul/ colocviul/ proba orală, precum și proba de verificare a unor aptitudini în perceperea formelor/ exprimarea cromatică în compoziție și proba orală de verificare a cunoștințelor la disciplina Religie, se desfășoară on-line, cu respectarea/ asigurarea unor condiții egale de participare pentru toți candidații.

 

 DOSARUL DE ÎNSCRIERE:

 Cerere de înscriere care cuprinde și declarația candidatului și a părinților acestuia că au luat la cunoștință de Regulamentul intern al unității școlare și că sunt de acord să-l respecte (se va completa Anexa nr. 1 (click));

Binecuvântarea chiriarhului

 • Candidații din Arhiepiscopia Iașilor depun o cerere pentru obținerea binecuvântării la secretariatul Seminarului (se va completa Anexa nr. 2 (click));
 • Candidații din alte eparhii vor obține binecuvântarea de la chiriarhul locului (NU ieșire din Eparhie), în original;

Adeverința, în original, eliberată de școala gimnazială care să cuprindă :

 • mediile anuale pentru clasele a V, VI, VII și a VIII-a și calculul mediei generale la Religie 
 • mediile anuale pentru clasele a V, VI, VII și a VIII-a și calculul mediei generale la Purtare

Anexa la fişa de înscriere, eliberată de către unitatea școlară unde elevul finalizează clasa a VIII-a, în original;

Certificat de naştere, copie;

Cartea de identitate, copie;

Recomandarea consiliului parohial/ preotului paroh, în original;

Adeverință/ Certificat de botez ortodox, copie ;

Fişa medicală în original,completată doar la medicul de familie (se va completa Anexa nr.3 (click));

            NOTĂ:

    

 • Dosarul de înscriere a candidaților se va putea depune on-line, prin transmiterea documentelor pe adresa de e-mail: stvcmn@yahoo.com (scanarea se realizează într-un singur document salvat cu numele candidatului). Cel mai târziu a doua zi de la scanare, dosarul va fi trimis prin poștă, pe adresa : Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” sat Mănăstirea Neamț, comuna Vânători-Neamț, județul Neamț, codul postal 617502.
 • Relații suplimentare la numărul de telefon la 0730003417, email stvcmn@yahoo.com