Sticky
28 sept. 2018

Încheierea primei ediții a proiectului ,,Comori ale spiritualității românești”

În perioada 20-22 septembrie 2018, 16 elevi ai Seminarului Teologic ,,Veniamin Costachi”, de la Mănăstirea Neamț, însoțiți de Pr. Prof. Brumă Marius-Gabriel și Prof. Cojocariu Adrian-Vasile, au participat la Încheierea primei ediții a proiectului ,,Comori ale spiritualității românești”.  Acest proiect a început din toamna anului 2017, la el participând 12 Colegii din țară, cele mai multe militare. Acum la un an de la existența proiectului ne-am bucurat împreună cu participanții proiectului de vizite la Palatul Cotroceni, la Casa Poporului, am vibrat împreună cu Dan Puric la Centrul Militar Național. Am avut bucuria să primim binecuvântare de la Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române numindu-ne plăieșii de la Neamț. Am participat la concursul între colegii, secțiunea  “Cultură și Civilizație” cu lucrare scrisă si PPT, de la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul”, unde am obținut premiul 3 prin elevul Coșula Dimitrie din clasa a XII a Pastorală. După decernarea premiilor, la cererea publicului, am interpretat câteva cântări patriotice psaltice având în vedere că suntem în an centenar.  Seara elevii au socializat cu ceilalți participanți la proiect prin intermediul dansului și cantului folcloric românesc.  Am vizitat împreună cu cei de la Liceul Militar ,,Ștefan cel Mare” din Câmpulung prima școală românească din Șcheii Brașovului și ne-am bucurat că suntem români și ortodocși.

Inițiatoarea proiectului, doamna Profesor Maria Miron, a predat ștafeta organizării ediției a II a, Moldovei. Așadar cei care doresc să rămână în proiect sunt așteptați în luna mai 2019 la Colegiul Militar “Ștefan cel Mare” Câmpulung și Seminarul Teologic de la Mânăstirea Neamț.

16 ian. 2021

Expoziție online dedicată zilei lui Mihai Eminescu și Culturii Naționale

REALIZATORI:

HORNET DANIEL ,,Portret” grafica – cl. a XI a

ISACHE CRISTINA ,,Portret” pictura – cl. a XII a

ONISIMIUC ANA ,,Casa memoriala Ipotesti” pictura – cl. a XII a

BILEANSCHI VLADISLAV ,,Lacul” pictura – cl. a XII a

BOBRIC VASILE ,,Portretul naturii” grafica – cl. a XII a

CURUT DIANA ,,Somnoroase pasarele” pictura – cl. a XII a

IORDACHE ELENA ,, Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie” pictura – cl. a XI a

ICHIM COSMIN ,,Rugaciune” pictura – cl. a XI a

SUCIU NICULINA ,,Sara pe deal” pictura – cl. a X a

MICU ELENA ,,Caricatura” grafica – cl. a X a

MUSAT ANDREI ,,Floare albastra” pictura – cl. a X a

URSU GABRIEL ,,La steaua” pictura – cl. a X a

COVASAN MARIA ,,Luceafarul” pictura – cl. a IX a

CARUCERIU PETRONELA ,,Monumentul Onesti” grafica – cl. a IX a

IRINA SELENA ,,Peste varfuri” pictura – cl. a IX a

ONOFREI STEFAN ,,Panou expozitional-colaj” – cl. a X a

Coordonatori,

Prof. Oana Grădinaru

Prof. Dan Țîrdea

15 ian. 2021

„Luceafărul poeziei românești” sărbătorit la 171 de ani de la naștere

Ninge ca în povești peste brazii deși din lavra Neamțului. Fulgii dansează într-un ritm amețitor parcă bucurându-se de ivirea în lume a celui care a fost „omul deplin al literaturii române”. Ne-am adunat la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț să ne rugăm pentru sufletul lui și să-i cântăm „Veșnica pomenire”. Spre apus ne-am întâlnit toți elevii școlii, în online, unde i-am cântat și am recitat din creația sa. Elevii talentați de la Patrimoniu Cultural au fost inspirați de poeziile geniului românesc și au realizat lucrări deosebite, în care se reflectă talentul și măiestria lor. Părintele arhim. prof. dr. Mihail Daniliuc ne-a ajutat să călătorim în afara granițelor țării, prin locurile pe unde Eminescu a mers, prin diaspora românească. Și a continuat periplu nostru, cu ajutorul doamnei profesor Mihaela Toma, care ne-a dus într-o călătorie virtuală prin Iași, „orașul romantic al Junimii”.
Cel mai frumos dar a venit din America, de la pr. prof. univ. dr. Theodor Damian ce ne-a vorbit despre poet și Dumnezeu. Părintele a încântat auditoriul cu informațiile aduse elevilor și cadrelor didactice de la Seminar despre poetul nostru. A realizat un arc peste timp, amintindu-și de momentele în care și sfinția sa a fost elevul prestigioasei instituții. (prof. Cristina Grigore)

13 ian. 2021

Părintele academician Mircea Păcurariu, fost profesor al seminarului de la Neamț, a trecut la Domnul

Colectivul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț a aflat cu tristețe în această dimineață vestea trecerii la Domnul a Părintelui Mircea Păcurariu, profesor la seminar între anii 1959-1961.
Toată perioada petrecută la Neamț s-a preocupat atât de educarea științifică, dar mai ales de latura duhovnicească a elevilor. Meditațiile și cuvântările sale, ținute în fața seminariștilor, erau pline de adevărată însuflețire și simțire creștinească și românească.
Cercetând arhiva Seminarului, am descoperit că părintele academician Mircea Păcurariu a fost «profesor la catedra a VII-a de la Școala de Cântăreți bisericești și Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, începând cu data de 15 octombrie 1959» (adresa Mitropoliei Moldovei și Sucevei nr. 23162/959, Arhiva Seminarului, dosar 57/1959, f. 124). Începând cu anul 1962, părintele a fost chemat să îndeplinească funcția de profesor universitar la Catedra de Istoria Bisericii Ortodoxe Române, la Institutul Teologic Universitar din Sibiu.
În aceste momente de întristare, profesorii și ostenitorii Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, transmit condoleanțe familiei și ne rugăm Bunului Dumnezeu pentru sufletul Pr. Prof. Mircea Păcurariu.
22 dec. 2020

Colinde pentru profesorii seminarului

Cu o zi înainte de vacanța de iarnă, în seara de 21.12.2020, elevii seminariști au colindat pe profesorii lor într-un mod inedit – online. Folosindu-se de platforma școlii, după o ședință a consiliului profesoral, cadrele didactice au primit colindătorii. S-au interpretat colinde și au fost rostite cuvinte specifice sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou. 

16 dec. 2020

„Daruri pentru cei încercați de soartă și de vremuri”

În acest an deosebit pentru Biserica Ortodoxă Română, Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și anul comemorării filantropilor ortodocși români, cadrele didactice și didactic auxiliar de la Seminarul Teologic Ortodox ” V. Costachi” Mănăstirea Neamț au fost solii de suflet ai lui Moș Crăciun, dăruind. Proiectul „Din suflet pentru suflet” a prins contur și anul acesta în școala noastră, chiar în vremuri grele pentru toți. Profesorii școlii au avut șansa de a dărui, de a bucura suflete frumoase și inocente de copii. Cei care au primit daruri sunt greu încercați de soartă și de vremuri, dar astăzi s-au bucurat, au zâmbit și au mulțumit. S-a așezat în ceea ce s-a dăruit nu numai cele materiale, dar și o fărâmă din suflet. Astăzi am încercat să făurim o „lume a copiilor” plină de zâmbete și bucurii.

26 nov. 2020

Seminariști nemțeni la cea de-a XXI-a ediție a Simpozionului dedicat Sf. Ap. Andrei la Galați

A devenit o frumoasă tradiție ca, la finele lui Brumar, elevi din școala noastră să onoreze invitația venită din partea Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei” din Galați de a fi părtași la bucuria sărbătorii instituției de învățământ teologic.. Astfel, și a anul acesta, prin intermediul mijlocelor de comunicare online, în data de 26 Noiembrie 2020, la invitația conducerii Seminarul Teologic din Galați, elevii seminariști Carp Andrei și Botezatu Daniel,din clasa a XII-a Pastorală, îndrumați și însoțiți de Prof. Arhim. Mihail Daniliuc și Prof. Mirel Gălușcă, au reprezentat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț la Simpozionul „Rugăciune. Educație. Filantropie. Contribuția seminariștilor în timp de pandemie”, organizat cu binecuvântarea IPS Dr. Casian Al Dunării de Jos.
Ajuns la cea de-a XXI-a ediție, simpozionul face parte din programul manifestărilor prilejuite de hramul seminarului teologic și al eparhiei Dunării de Jos, ambele instituții fiind așezate sub ocrotirea Sf. Ap. Andrei, ocrotitorul României. În cadrul simpozionului elevii nemțeni au prezentat câte o lucrare legată de tematica evenimentului, alăturându-se astfel celorlalți tineri din seminariile și liceele teologice din întreaga țară.
După ce a binecuvântat deschiderea evenimentului, IPS Casian a moderat întreaga dezbatere, apreciind valoroasele contribuții ale tinerilor seminariști. Lucrările prezentate în cadrul simpozionului vor fi publicate într-un volum la editura Eparhiei Dunării de Jos.

Prof. Gălușcă Mirel

A

04 nov. 2020

140 ani de la nașterea lui M. Sadoveanu – „Ceahlăul literaturii române”

„Într-o toamnă aurie”, la Seminarul Teologic Ortodox „V. Costachi” de la M-rea Neamț a fost sărbătorit cel numit ” Ceahlăul literaturii române”. La această sărbătoare au participat elevii claselor a-X-a, Patrimoniu Cultural și Teologie Ortodoxă, îndrumați de doamnele profesoare de limba română. Ideea activității a fost aceea de a valorifica aptitudinile elevilor privind lectura volumului „Hanu Ancuței”. Activitatea a constat într-un concurs la care au participat cele două clase și unde au dovedit că au citit cele 9 povestiri din volum. Un moment deosebit a fost lansarea cărții „Sadoveanu… altfel”, scrisă de părintele arhim. prof. dr. Mihail Daniliuc dedicată împlinirii a 140 de ani de la nașterea romancierului. Părintele profesor a dorit să scoată la lumină „anumite aspecte din viața și opera scriitorului care „a fost dispersat și privit unilateral, din perspective ce nu reflectă în întregime complexitatea vieții și a creației sale”. De asemenea, părintele profesor le-a vorbit elevilor și i-a îndemnat să citească operele scriitorului pentru a descoperi frumusețea scrisului sadovenian. Întreaga activitate s-a încheiat cu o premiere a elevilor care au participat.