Elevii secției Patrimoniu Cultural și profesorii coordonatori de arte vizuale Dan Țârdea și Oana Grădinaru s-au pregătit de o noua inaugurare.
Secția cu o vechime în Seminarul Teologic Ortodox ,,Veniamin Costachi” de 18 ani, a adus de-a lungul anilor numeroase premii la olimpiade, concursuri naționale și internaționale. Elevii au la dispoziție două ateliere de creație: Icoană și Tehnici Artistice. Ajunse la majorat, peste ateliere s-a așternut patina și degetele pline de culoare, ale micilor iconari, care atestă munca depusă aici. Diplomele și panourile demonstrative sunt materiale educative și totodată stimulative pentru noii învățăcei. Așa cum pictura în perioada paleocreștină, era o ,,biblie în imagini”, sau cum bine spunea pictorul Constantin Piliuță: ,,Ce lucru sfânt e modelul in atelier”.
Deoarece imaginea se percepe mai lesne, am considerat utilă realizarea unui cabinet de istoria artelor. Acesta va înlesni învățarea disciplinei predominant teoretice. Astfel ideea a început să ia contur cu ajutorul elevilor claselor de patrimoniu. Aceștia au realizat planșe care reflectă cele mai importante opere de arta din fiecare civilizație artistică. Începând cu preistoria până în perioada modernî, de la Stonehenge, la Ateneul român, sau de la pictura rupestră la cea suprarealistă. Lucrările au fost realizate în culori pe bază de apă și așezate cu migală de ucenicii profesorilor pe passpartout, iar acestea la rândul lor pe panouri dedicate fiecărei perioade. În noul cabinet, la loc de cinste se afla și o parte reprezentativă din opera marelui sculptor universal, al secolului XX: Constantin Brâncuși. Lucrarea murală, de proporții, a fost realizată în assecco de elevii clasei terminale. De asemeni cei care vor învață în noul cabinet vor face cunoștință și cu monumentele imobile sau naturale din Romania, înscrise pe lista UNESCO.
Aducem mulțumiri pe aceasta cale tuturor celor implicați în realizarea proiectului. Cea mai mare satisfacție, a fost să vedem bucuria și pasiunea tinerilor patrimonisti în împlinirea acestui deziderat. Mulțumirile se îndreaptă și spre părintele director Ioan Mihoc, părintele director adjunct Viorel Laiu, părinții profesori Vasile Păvăleanu, arhim. Mihail Daniliuc, Viorel Irina, Marius Bruma, Ilarion Argatu care au sfințit marți, 22 mai 2018, noul cabinet. Pentru că așa cum spunea Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, protectorul seminariștilor nemțeni, orice început are nevoie de binecuvântare:
,,Suflete al meu smerite
Adă mai întâi de toate
Preamărire Celui veșnic
Pentru orice bunătate.”
Text de Prof. Oana Grădinaru