Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, promovează patrimoniul cultural religios, la cea de-a XXXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Artă plastică pentru copii “The small Montmartre of Bitola” în Macedonia 2020. La festival participă elevi din clasele IX – XII Patrimoniu Cultural.
Anul acesta au pregătit o colecție de 22 de lucrări, care se axează pe influența alfabetului chirilic in țările balcanice. Acesta unește țările slave mai aproape de credința răsăriteană, folosind aceeași limbă în cult, dar și la răspândirea iconografiei. S-au dezvoltat în spațiul răsăritean, adevarate centre/școli de pictură, ca o continuare a stilului bizantin, în ceea ce privește tehnica, dar cu o oarecare conexiune cu Grecia antică, pe tradiția căruia s-a format alfabetul chirilic. Astfel Grecia, Macedonia, Serbia, Bulgaria, Țările Române, Rusia, Ucraina etc. au avut aceeași credință, aceleași icoane și pentru o anumită perioadă aceeași limbă. Colecția include copii ale unor icoane celebre, în tehnica bizantină descoperite în estul Europei.
Concursul reunește participanți din numeroase țări atât din Europa cât și din Asia. Rezultatele competiției, pentru participarea indirectă, sunt anunțate după 20 martie pe www.smallmontmartreofbitola.com