Ca în fiecare an, praznicul Sfinților Trei Ierarhi a fost marcat la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț printr-o serie de manifestări culturale și liturgice.
Manifestările dedicate Sfinților Trei Ierarhi au debutat în ajunul sărbătorii printr-o activitate cultural-artistică, care s-a desfășurat în Sala de conferințe „Mihai Eminescu”.
În cuvântul de deschidere, Pr. Prof. Viorel Laiu, directorul Seminarului, a evidențiat motivele pentru care Sfinții Trei Ierarhi au fost rânduiți, încă din 1936, ca patroni ai școlilor teologice și i-a îndemnat pe elevi să devină „prieteni ai celor trei mari corifei ai Ortodoxiei, întrucât sunt adevărate modele de trăire și de lucrare pentru tinerii seminariști – viitorii slujitori ai Bisericii”.
După cuvântul de deschidere, a urmat un moment mult așteptat din cadrul manifestărilor dedicate Troiței de Arhierei: concursul intitulat „Viața Sfinților Trei Ierarhi – izvor de ispirație și lumină pentru tinerii seminariști”. Ajuns la cea de-a VII-a ediție, concursul, coodonat de prof. Mirel Gălușcă, a reunit elevi din toate clasele, care s-au întrecut pentru a dovedi cât de temeinic și-au însușit elementele cele mai importante din viața și opera Sfinților Trei Ierarhi. Două din cele opt echipe participante s-au situat pe locul I (echipa clasei a XII-a Pastorală și echipa clasei a XI-a Pastorală). Locul al II-lea a fost obținut de reprezentații clasei a X-a Pastorală, iar locul al III-lea a fost obținut de echipa ce a reprezentat clasa a XI-a Patrimoniu. Celelalte echipe au obținut mențiuni (echipa clasei a XII-a Patrimoniu, echipa clasei a IX-a Pastorală, echipa clasei a IX-a Patrimoniu și echipa clasei a X-a Patrimoniu).
Elevii participanți s-au dovedit extrem de bine pregătiți, departajarea fiind foarte greu de realizat. Atmosfera de competitivitate a participanților și bogatele informații prezentate au adus o reală bucurie întregului corp profesoral.
La finalul concursului, elevii participanți au fost premiați cu diplome și cărți.
Manifestarea a continuat cu o serie de prezentări, dintre care amintim pe cea realizată de elevul Voroneanu Andrei din clasa a XII-a Pastorală, coordonat de prof. Andrei Irina: „Medalion la zi aniversară: Sfinții Trei Ierarhi – curiozități din viața marilor dascăli ai lumii creștine” și cea coordonată de prof. Gălușcă Mirel „Legăturile Sfinților Trei Ierarhi cu spațiul românesc”.
În continuare, corul Seminarului, condus de către prof. Ioan Cornițescu, a intonat câteva imne dedicate Sfinților Trei Ierarhi, dorind astfel să se realizeze o frumoasă simbioză între trăirea liturgică și evocările academice.
Activitatea culturală, desfășurată în Sala de festivități, a fost întregită prin săvârșirea Vecerniei unită cu Litia iar, în ziua praznicului, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Praznicul Sfinților Trei Ierarhi rămâne pentru întregul colectiv al Seminarului nemțean, profesori și elevi, un reper duhovnicesc și un îndemn de a lucra cu dragoste, devotament și dedicare în slujirea Bisericii lui Hristos.
Prof. Gălușcă Mirel