Miercuri, 15 mai, au debutat la Roman manifestările cultural-religioase ajunse la a XXIV ediție, dedicate Episcopului Melchisedec Ștefănescu, de la cărui trecere în veșnicia lui Dumnezeu se împlinesc anul acesta 132 de ani. Manifestarea, cunoscută sub denumirea de Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, a debutat cu câteva activități educaționale desfășurate în cadrul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, apoi a continuat cu slujba Vecerniei, oficiate de un sobor de preoți și diaconi, sub protia Preasfințitului Părinte Visorian, Episcopul Tulcii.
Prima zi a acestei ediții a avut un caracter cultural-educațional-liturgic implicând elevi și cadre didactice de la trei dintre liceele teologice din județul Neamț.
55 de elevi seminariști, împărțiți în trei grupe de lucru, proveniți din trei instituții de învățământ teologic din județul Neamț (Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, Liceul Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Piatra Neamț și Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman), s-au întâlnit în vederea realizării unui atelier pe teme muzicale ce a vizat dezvoltarea competențelor de interpretare a muzicii psaltice. În cadrul workschop-ului, elevii au interpretat, sub îndrumarea cadrelor didactice, câteva texte liturgice ce fac parte din proiectul slujbei Ierarhului Melchisedec Ștefănescu.
Tot în aceeași zi, începând cu ora 16.00, sub protia Preasfințitului Părinte Visarion, soborul preoților din administrația eparhială și al preoților profesori de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman a săvârșit slujba Vecerniei unite cu Litia pe scena amenajată în proximitatea Catedralei „Sfânta Cuviosă Parascheva”, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corul „Sfinților Nemțeni”, ce nu reprezintă altceva decât corurile reunite ale celor trei instituții de învățământ teologic liceal (Corul „Arhimandrit Victor Ojog” de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, coordonat de pr. prof. Brumă Marius Gabriel; Corul „Imperialii” de la Liceul Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Piatra Neamț, coordonat de prof. Corugă Marius Ioan, și Corul „Melozii Romanului” de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, pregătit de pr. prof. Samoilă Vlad Nicolae).
După slujba Vecerniei și cuvântul adresat de Preasfințitul Părinte Visarion, în care a vorbit despre darul bucuriei duhovnicești și valoarea mântuitoare a Învierii Domnului Iisus Hristos, a urmat partea cultural-educațională a evenimentului, la care au fost prezenți și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei. După ce Corul „Sfinților Nemțeni” a prezentat în concert fragmentele din proiectul de slujbă, studiate în cadrul workschop-ului din prima parte a zilei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a înmânat coordonatorilor diplome de excelență, iar elevilor volumul Evanghelia astăzi, ce îl are autor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat cuvânt de mulțumire coordonatorilor proiectelor și elevilor implicați, precum și ierarhilor și credincioșilor prezenți la eveniment. Mai multe fotografii aici…