Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți din R. Moldova, a efectuat recent o vizită la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de lângă Mănăstirea Neamț, unde a dorit să se întâlnească cu cei 32 de elevi basarabeni și cu un elev din Ucraina care își desfășoară studiile aici.
A fost însoțit de preotul Mihail Popa, paroh la Bicaz II din județul Neamț, originar de pe plaiurile orheiene din Basarabia.
În cadrul întâlnirii desfășurate în sala de festivități „Mihai Eminescu” a Seminarului, PS Antonie a transmis un puternic mesaj de unitate, identitate și credință, subliniind rolul vital pe care educația teologică îl are în formarea tinerilor.
„În discursul său, PS Antonie a subliniat importanța studierii teologiei într-o instituție cu o istorie deosebită precum Seminarul Teologic de lângă Mănăstirea Neamț, o școală teologică de tradiție, aproape de locul unde mulți oameni sfinți ai neamului nostru s-au nevoit. De asemenea, i-a îndemnat pe tineri să își însușească nu doar cunoștințe teologice, ci și adevărurile istorice despre poporul român, punând accentul pe importanța cunoașterii corecte a istoriei naționale„, ne-a povestit părintele Viorel Laiu, directorul Seminarului de lângă Mănăstirea Neamț.
https://www.ziartarguneamt.ro/; https://www.facebook.com/ziartarguneamt/
Episcopul de Bălți a scos în evidență diferențele majore între modul în care istoria românilor a fost predată în Basarabia înainte de Revoluția din 1989 și ceea ce este disponibil astăzi. „În perioada comunistă, istoria a fost falsificată, mincinoasă, cu scopul de a ne dezrădăcina.
Astăzi, avem datoria de a căuta adevărul și de a ne cunoaște neamul. Orice român din Basarabia care nu își cunoaște istoria, nu face altceva decât să lupte împotriva propriului său neam,„, explică gazda evenimentului.
Mesajul Preasfințitului a atins inimile elevilor, deschizând un dialog profund despre identitatea românească de pe ambele maluri ale Prutului, credință și responsabilitatea fiecărui tânăr român de a purta cu mândrie moștenirea istorică și culturală a neamului.
La finalul întâlnirii, PS Antonie a binecuvântat elevii și cadrele didactice, îndemnându-i pe toți să continue pe drumul credinței și al cunoașterii adevărului, atât teologic, cât și istoric.
Iată încă o dovadă că, la Seminarul Teologic de lângă Mănăstirea Neamț, credința, educația și cultura românească se împletesc armonios, oferind tinerilor șansa de a deveni nu doar slujitori ai altarelor, ci și purtători de lumină în comunitățile din care provin. (text preluat din ziartarguneamt.ro)