An de an, în preajma zilei de 19 octombrie, când romancierul Sadoveanu a trecut în eternitate, în comuna Vânători-Neamț au loc ample manifestări culturale dedicate celui numit de critica literară drept „Ceahlăul literaturii române”.

În acest an ediția sadoveniană a fost organizată de către Primăria comunei Vânători Neamț, de OMD Vânători-Neamț (Organizația de Management al Destinației Locale Vânători-Neamț), cu implicarea celor două licee de pe raza comunei: Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”, coordonator profesor Cristina Grigore, și Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Neculau”, coordonator profesor Nadia Sângeap, directorul instituției.

În acest an „Sadoveniana” nemțeană l-a avut ca invitat pe domnul profesor Dan Herford, strănepotul lui Mihail Sadoveanu, care de peste 40 de ani trăiește în Olanda. Au fost prezenți și elevii înscriși la Concursul de Șah „Cupa Mihail Sadoveanu”, desfășurat în cadrul aceleiași manifestări, proveniți nu doar din școlile comunei, ci și cele din Târgu neamț, dar și din instituții de învățământ ce poartă numele lui Mihail Sadoveanu: Pașcani-Iași, Fălticeni-Suceava și Borca-Neamț.

Evenimentul comemorativ a debutat la Centrul social-cultural „Mihail Sadoveanu” din comuna Vânători-Neamț. Doamna primar, jr. Maria Adriana Petrariu, în cuvântul de întâmpinare a invitaților, a explicat importanța unei asemenea activități pentru comunitatea locală, dar și pentru elevii școlilor de pe raza comunei: „astfel se cultivă datoria noastră de a cinsti valorile locale, obiceiurile și tradițiile frumoase ale comunei Vânători-Neamț, parte integrantă a celor naționale”. Doamna primar a mai adăugat: „mă bucur că ați dat curs invitației noastre, dar și pentru că manifestați deschidere și disponibilitate pentru astfel de evenimente”.

A urmat la cuvânt invitatul special al „Zilelor Sadoveanu” de la Vânători-Neamț, domnul profesor Dan Herford. Vădit emoționat de atmosfera deosebită din centrul cultural al vânătorenilor, oaspetele a mulțumit pentru invitație: „Sunt onorat și bucuros să particip la această frumoasă activitate dedicată străbunicului meu, marele scriitor Mihail Sadoveanu, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc, pe 19 octombrie, 63 de ani”. Vorbitorul a accentuat apoi însemnătatea unor astfel de manifestări: „mă bucur în mod deosebit că memoria străbunicului meu se păstrează vie aici prin strădania autorităților locale, a profesorilor, dar și elevilor. Și când spun aceasta nu mă gândesc doar la faptul că Sadoveanu este rudă de-a mea, ci la faptul că Sadoveanu constituie un bun național și avem datoria să păstrăm și să transmitem mai departe valorile identitare românești. Însuși locașul de cultură în care ne aflăm poartă numele străbunicului meu și acest fapt mă încântă și îmi sporește încrederea că numele lui va dăinui în sufletul neamului românesc”. (arhim. prof. dr. Mihail Daniliuc)