Sectorul Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, prin departamentul Colaborări Misionare, a inițiat și desfășurat anul acesta câteva manifestări menite să ducă la întărirea legăturilor de prietenie și colaborare dintre elevii seminariști originari din Republica Moldova, care învață la cele două seminarii teologice vizate de acest proiect, respectiv cel de la Iași și cel de la Mănăstirea Neamț. Prima parte a acestui program s-a desfășurat în zilele de 8-10 iunie 2024, când elevii din Republica Moldova, care studiază la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, au vizitat Seminarul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași. După ce au făcut cunoștință cu baza materială a școlii teologice ieșene, seminariștii nemțeni au vizitat câteva obiective spirituale și culturale reprezentative pentru cetatea Iașilor: Catedrala Mitropolitană, mănăstirile Trei Ierarhi, Cetățuia, Golia și Galata, Muzeul „Ion Creangă”, Palatul Culturii, Grădina Botanică, Muzeul „Mihail Kogălniceanu” și altele.
În perioada 8-20 octombrie s-a desfășurat cea de-a doua etapă a proiectului inițiat de Sectorul Misiune și Prognoză al Arhiepiscopiei Iașilor, prin vizita pe care elevii de la Seminarul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, originari din Basarabia, au efectuat-o la colegii lor din Neamț, ca răspuns la pelerinajul din vară, de la Iași al seminariștilor nemțeni cu obârșia din Moldova de peste Prut.
Programul desfășurat în cele trei zile a fost foarte dens și a cuprins, pe lângă cunoașterea școlii teologice nemțene, vizitarea câtorva din așezările monastice din județul Neamț și a muzeelor acestora: Neamț, Sihăstria, Secu, Agapia, Văratec; schiturile Vovidenia și Icoana nouă. De asemenea, elevii au fost încântați să descopere pagini de istorie și cultură prin vizita la câteva obiective istorice și culturale din zona Neamțului: Cetatea Neamț, Muzeul „Alexandru Vlahuță” de la Agapia, Muzeul „Mihail Sadoveanu” de la Schitul Vovidenia.
Un punct de referință al programului l-a constituit participarea la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica Sfântul Ioan Iacob din cadrul seminarului nemțean. Elevii seminariști din Iași și cei din Neamț s-au rugat și au cântat împreună la Sfânta Liturghie, arătând astfel comuniunea euharistică, de iubire autentică și de mărturisire comună, susținându-se astfel identitatea de simțire și solidaritate ce-i leagă pe toți elevii de pe ambele maluri ale Prutului în același duh de credință și simțire românească.
Un moment mult așteptat a fost focul de tabără, organizat în cadrul cinei de sâmbătă seara, numit de elevi „rugul aprins”, care i-a adunat pe tineri în jurul unei atmosfere de liniște și comuniune sufletească.
Impresiile elevilor după această experiență sunt grăitoare în a aprecia reușita proiectului, care se vrea să devină o tradiție și un mod de apropiere și colaborare a celor două școli teologice din Arhiepiscopia Iașilor. Iată mărturia unui participant: „Vă mulțumim din inimă pentru primirea călduroasă și pentru ospitalitatea deosebită de care am avut parte în pelerinajul nostru, desfășurat între 18 și 20 octombrie, la mănăstirile din zona Neamțului. Vizitând locuri de o frumusețe divină, precum Mănăstirea Neamț, Sihăstria, Agapia și Schitul Vovidenia, am simțit o pace sufletească profundă. Am fost, de asemenea, impresionați de grija cu care ne-ați înconjurat, atât prin bucate alese, cât și prin atenția purtată fiecărui detaliu”.
Alt elev a apreciat vizita la Seminarul nemțean astfel: „Colegii seminariști de la Neamț ne-au încântat cu cântece patriotice la focul de tabără și am și cântat împreună, iar duminică, am participat cu toții la Dumnezeiasca Liturghie. Personalul a fost foarte amabil și primitor, iar pentru asta le rămânem recunoscători!”
O elevă, atrasă de frumusețea locului și de experiența deosebită, a mărturisit: „Îmi doresc să facem cunoștință și să fim cât mai deschiși și prietenoși cu colegii noștri de la Neamț. Desigur, mi-aș dori extrem de mult să repet această experiență nespus de frumoasă, pe care nu cred ca o voi uita vreodată”.
Este îmbucurător că elevii seminariști din cele două școli teologice au realizat cât de importante sunt rugăciunea comună și participarea la Sfânta Liturghie, petrecerea timpului împreună, în mod plăcut și constructiv, dar și astfel de vizite, menite să reamintească și să consolideze valorile spirituale și culturale comune, factori identitari ai neamului românesc, de pe ambele maluri ale Prutului.