n cadrul Litiei sunt aduse pentru binecuvântare cinci pâini, amintindu-ne de minunea făcută de Mântuitorul Hristos, când a săturat mulţimile cu cele cinci pâini şi cu doi peşti.
Litia nu este o slujbă de sine stătătoare.
Are loc în cadrul vecerniei.
Darurile aduse spre binecuvântare sunt pâinea, grâul, vinul şi untdelemnul.
Scopul primar al binecuvântării pâinii și al vinului era acela de întărire trupească a celor care participau la slujba de priveghere – care dura câteva ore – fără a mânca ceva după aceasta.
Sunt aduse pentru binecuvântare cinci pâini, amintindu-ne de minunea făcută de Mântuitorul Hristos, când a săturat mulţimile cu cele cinci pâini şi cu doi peşti. Binecuvântarea acestor prinoase se aduce lui Dumnezeu ca ofrandă şi ca mulţumire, din rodul muncii şi al pământului.
Arhiereul sau preotul îi cere lui Dumnezeu, prin rugăciunea de binecuvântare a acestor prinoase, să le înmulţească „în sfânt locaşul acesta, în oraşul (satul) acesta, în ţara aceasta şi în toată lumea Sa”. Pâinile sunt stropite cu vin şi împărţite credincioşilor, după sfârşitul slujbei.
Uleiul binecuvantat este folosit pentru miruit, se pune la candele, dar poate fi folosit şi la prepararea mâncării. Grâul se foloseşte la semănat sau se amestecă cu altul, pentru a spori rodul grânelor. Pâinea stropită cu vin – litia – se poate duce şi celor care nu au putut fi prezenți în biserică, bătrânilor, bolnavilor. De reţinut este faptul că pâinea binecuvântată în cadrul litiei se poate lua chiar dacă am mâncat, făcându-se astfel o delimitare între aceasta şi anafură, care se ia pe nemâncate.
_____________
În seara asta la mănăstirea Neamț a fost oficiată sub protia P. S. DAMASCHIN DORNEANUL Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților slujba Vecerniei cu Litia și privegherea in seara dinaintea Înălțarii Domnului. Corul Seminarului Teologic de aici a oferit răspunsurile liturgice sub coordonarea părintelui profesor Marius Gabriel Brumă.
Înălțarea Domnului este și hramul istoric al Mănăstirii.
Au participat și mulți preoți din împrejurimi dar și de mai departe…
Spre sfârșitul privegherii am fost și un pic stropiți de ploaia binefacatoare și atât de necesară.
Mâine dimineață de la ora 8, 30 se va oficia slujba de sfințite a apei în Agheasmatarul din fața mănăstirii apoi Sfântă și Dumnezeiasca Liturghie arhierească.
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va sluji împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului aici la Mănăstirea Neamț. (Pr. Teodor Ciurariu)

Mai multe fotografii, AICI…