English version – On 24th March 2018, ‘Veniamin Costachi’ Orthodox Theological Seminary hosted a meeting to celebrate 100 years from the Great Union. The meeting was organised by representatives from Education both from Neamt county and Republic of Moldavia. The event started with a service in the church of John James the Chozebite, continued with speeches and papers and ended with a concert of ‘Gloria Dei’ choir.
În data de 24 martie 2018, Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” a fost gazda unui simpozion dedicat Centenarului Unirii organizat de către sindicaliștii din învățământ din Neamț și Republica Moldova. Neamțul a fost reprezentat de către Sindicatul din Învățământ iar Republica Moldova de către Federația Sindicală a Educației și Științei.
Simpozionul a purtat numele de „Centenar: 27 martie 1918 – Unirea Basarabiei cu Țara-Mamă, sărbătoare națională a românilor”.
Întâlnirea a debutat la ora 09:00 cu o slujbă de Te Deum oficiată în biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din incinta Seminarului cu participarea părinților directori, a părinților profesori, a corpului profesoral și a elevilor. Discursurile de deschidere a lucrărilor au urmat la ora 10:00 în sala de festivități.
În cadrul părții științifice a simpozionului au fost susținute un număr de nouă lucrări de către prof. Silviu Mugurel Dragomirescu, de la Liceul Tehnologic Economic-Administrativ din Piatra Neamț, prof. Viorica Rotaru – directorul Liceului Teoretic Lăpușna (Republica Moldova), prof. Gigel Bârliba, de la Liceul Tehnologic Oglinzi, prof. Nadejda Seredovschi – de la Liceul Teoretic „Constantin Stere”, Soroca (Republica Moldova), prof. Emanuel Marius Sandu, de la Liceul „Vasile Conta” din Târgu Neamț, prof. Emanuel Bălan – director adjunct al Liceului „Vasile Conta” Târgu Neamț, prof. Mihaela Gherghelescu, de la Colegiul național „Gheorghe Asachi” din Piatra-Neamț, prof. Varvara Chiperi – director adjunct al Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” Orhei și prof. Victor Sânchetru – președintele Consiliului raional Ștefan Vodă al FSEȘ.
După amiază, partea artistică a constat dintr-un concert susținut de Corul „Gloria Dei” al Seminarului și un spectacol realizat de către ansamblul „Șezătoarea” al Școlii Gimnaziale „Arhimandrit Chiriac Nicolau” de la Vânători-Neamţ și de către ansamblul „Pe-un picior de plai” al Gimnaziului Pășcani, Hâncești, din Republica Moldova.