La Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț s-a desfășurat luni, 31 octombrie 2016, un exerciţiu cu forţe şi mijloace cu tema Intervenția Serviciului privat pentru Situaţii de Urgenţă şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava”, în cooperare cu forţele de sprijin, pentru limitarea efectelor şi salvarea victimelor multiple rezultate în urma unui incendiu.

Situaţia tactică generală a acestui exerciţiu a fost izbucnirea unui incendiu la centrala termică, cu exrtinederea flăcărilor la etajele superioare ale cladirilor, în urma căruia au rezultat victime multiple.

Serviciul propriu de protecție la incendii au încercat limitarea incendiului şi extragerea persoanelor surprinse de incendiu.

La sosirea echipajelor ISU la locul evenimentului, incendiul se manifesta în zona centralei termice cu posibilităţi de propagare la întreaga aeronavă.

Fumul, temperatura şi gazele toxice a împiedicat evacuarea rapida a elevilor şi nu au permis accesul servanţilor decât cu aparatele de respirație cu aer comprimat.

Primele echipaje ajunse la locul incidentului au realizat dispozitivele de intervenţie şi au constituit echipele de salvare – evacuare a persoanelor în clădiri.

Totodată, s-a stabilit zona de evacuare a victimelor şi a bunurilor materiale.

Ulterior, au fost identificate 26 victime care nu au putut fi evacuate până la sosirea serviciilor profesioniste : 12 victime cod verde, 10 victime cod galben şi 4 victime cod roşu.

În vederea extragerii acestora, s-au constituit două echipe de salvare care au preluat victimele şi le-au predat echipajelor medicale sosite la locul evenimentului.

După stabilizarea acestora, victimele au fost transportate la Unitatea de Primire Urgenţe Piatra Neamț și Roman.

Operaţiunile de intervenţie au continuat până la înlăturarea tuturor efectelor negative create de eveniment.