Proiectul „Valori Culturale Românești” revine în actualitate odată cu organizarea celei dea XV -ediții. Manifestare școlară de înaltă ținută, unica în regiunea Moldovei, acest proiect educational reunește în perioada 11-13 nov 2016, aproape 160 de elevi interesați de ceea ce înseamnă valorile autentice ale spiritualității romanești, patriotism, credință ortodoxă și adevăr în cunoașterea si înțelegerea istoriei naționale. Aceasta ediție jubiliară este găzduită de Colegiul National Mihai Eminescu Iași in parteneriat cu Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

In cele trei zile extrem de dense elevii, profesorii și părintii vor participa la lecții interdisciplinare în cadrul cărora profesorii de istorie și religie din ambele școli vor propune o noua abordare o orei școlare cu accentul pe valorile patriotice prea adesea uitate. In programul acestei ediții un capitol important este dedicat tinerilor, speranțelor și deziluziilor lor într-o societate aflată într-o continuă tranziție. Cu entuziasmul specific vârstei elevii vor participa la dezbateri în cadrul cărora vor conferenția personalități ale vieții culturale ieșene si reprezentanți de frunte ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Astfel vineri 11 noiembrie,la ora 16,30 în salonul Muzeului Mihail Kogălniceanu invitatul de onoare al acestei ediții, scriitorul Dan Lungu va fi în dialog cu cei prezenți pe o tema de mare actualitate – Este Romania altfel?

Sâmbătă,12 noiembrie, la ora 10 în sala Baptisterium din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, invitatul de onoare al ediției a XV – Părintele Arhimandrit Hrisostom Rădășanu, va conferenția despre și cu tinerii zilelor noastre în cadrul unor Dialoguri esențiale despre credință și adevăr.

Participanții vor prezenta momente artistice în care vor da măsura talentului lor, își vor dovedi buna pregătire în domeniul istoriei și a religiei în cadrul concursului Oltea Doamna și se vor manifesta pe terenul de fotbal pentru obținerea Cupei Prieteniei. Beneficiind de sprijinul unor instituții de prestigiu din Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Complexul Muzeal National Moldova, Facultatea de Istorie, Muzeul Literaturii Romane, Inspectoratul Școlar Județean, Colegiul National de Arta Octav Băncilă, această întâlnire își propune, înainte de toate, să dea posibilitatea elevilor să comunice, să-și exprime sentimentele, trăirile, să-și facă cunoscute așteptările și să propună soluții la complexele probleme pe care vor trebui să le înfrunte după terminarea liceului.

Unul din momentele încărcate de bucurie sfântă va avea loc duminica,13 noiembrie, la Biserica „Sf. Sava” unde împreună, dascăli și învățăcei, ne vom ruga în cadrul Sfintei Liturghii sub binecuvântarea Domnului Hristos.
Programul acestei ediții cuprinde și o vizită documentară în muzeele Palatului Culturii, unul din cele mai frumoase simboluri ale orașului Iași, unde talentații elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași vor prezenta un program artistic intitulat sugestiv „Sunetul muzicii”.

Manifestarea este promovată de Radio Trinitas, Radio Iași, Ziarul Lumina, Agenția de Știri Basilica și alte publicații on-line din țară.

Proiectul educational „Valori Culturale Românești” este posibil și datorita unui generos sprijin acordat de oameni de suflet încă încrezători în viitorul școlii românești.
– Ioanna Olarescu- Director general S.C. Frarom International Est S.R.L. Iași
-Alina Sofron-Director general S.C.Chambon S.R.L. Iași
-Dragomir Mărgineanu-Director Asociația pentru Educație DAR Otopeni
-Dan Mihoci-Director general Casa Ta-Companie imobiliară Iasi
– Narcis Popa -Director General S.C.Kolos Group S.R.L. Iași
-Mihaela Spanu -Director general Lee’s Catering S.R.L. Iași
-Senica Turcanu-Director al Muzeului de Istorie-Palatul Culturii
Calde mulțumiri se cuvin si dl Calin Gafta, Giani Doloi, Sergiu Fala si Grigore Odobasa care au fost alături de organizatori în pregătirea acestei ediții. La buna desfășurare a acestei ediții s-au implicat în mod special și câțiva elevi de la Eminescu: Medeea Tincu, Sonia Sitea si Caterina Dăscălescu în proiectarea activităților și David Vezeteu, Cosmin Gafta si Edy Coman in realizarea filmului ediției de la Neamț.

Rodul unei excelente colaborări intre elevii si profesorii Colegiului Eminescu si Colegiului de Arta Octav Băncilă, la aceasta ediție patru elevi, Casiean Teodor, Danila Emilian, Andrei Papa si Robert Stratica vor încânta audiența la momentul artistic din deschiderea manifestărilor.

Valorile, cum au intrat în vocabularul elevilor de la Eminescu, sunt rezultatul eforturilor unor profesori dedicați :Prof. dr. Lăcrămioara Iordănescu , Prof. Daniela Pleșca ,Prof. Anișoara Magdalinis, Prof.Diogene Mihailă. 

Alături de ei au fost conducerile celor doua instituții școlare reprezentate de Prof. Dr. Gabriela Săndulescu directorul Colegiului National Mihai Eminescu Iași și Pr. Prof. Ioan Mihoc directorul Seminarului „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

Aceasta ediție se va desfășura cu binecuvântarea IPS Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei care și-a exprimat aprecierea pentru aceasta manifestare de credință si spiritualitate românească.

Cu pasiune si respect fata de valorile autentice ,coordonatorii proiectului Prof. Sorin Sitea din partea Colegiului Eminescu și Pr. Prof. Viorel Romus Laiu din partea Seminarului Veniamin Costachi au confirmat ca oamenii buni se întâlnesc pentru a face lucruri bune în folosul comunității.

Un interviu despre aceasta editie pe Radio Iasi…

VCR_noiembrie 2016_AFIS A3 _A