„Am fost buni și răi am fost
Tu ne-ai căutat un rost
Cu povețe plânse în năframă
Tu ne-ai învățat un grai
Tu ne-ai dăruit un plai,
Și-am plecat cu el în lume, Mamă.”

Așa spun cei de la Catharsis. Ce putem noi deduce de aici? Importanța mamei, importanța singurei ființe umane care poate da viață. Cu acest gând, tineri din toată România și Republica Moldova au participat la Marșul pentru Viață. Astfel, această mișcare pro viață a avut loc și în Târgu Neamț.  Elevii de la Seminarul Teologic Veniamin Costachi, alături de atoreni și prieteni s-a înarmat cu răbdare, iubire, artă și zâmbete și au fost și ei prezenți. S-au adunat cu toții în fața Liceului Vasile Conta Târgu Neamț, iar la ora 15:00 au început să mărșăluiască pe Bulevardul Mihai Eminescu, Bulevardul Ștefan cel Mare, sosirea fiind la Casa Culturii.

Cred că cel mai important lucru la o astfel de mișcare este mesajul transmis. Tinerii din parohii, dar și cei de la seminar, au venit cu propriile desene, cu propriile mesaje, iar glasurile lor au făcut orașul să răsune de bucurie. Iubirea ieșea din inimile, zâmbetele și ochii lor ca aburii ce ies din pâinile calde pe care mama le scoate din cuptor. Li s-au alăturat trecători care le-au zâmbit și le-au susținut cauza. Mamele cu copii în brațe, bunicii cu ani ninși pe frunte și suflete crude ca iarba verde de primăvară zumzăiau a speranță în marea adunare din Târgu Neamț.

Viața este cel mai important dar pe care-l primim, iar avortul este cea mai mare crimă pe care o poate face o mamă. Nimeni nu are dreptul să ia viața unei ființe care nu poate face absolut nimic pentru a se apăra. Pentru femeie, pentru copil, pentru viață sute de oameni au ieșit azi în stradă. Nu au avut niciun gând de protest, așa cum credeau câțiva trecători distrați, ci și-au exprimat armonios dorința de a lăsa viața să-și urmeze cursul. Dumnezeu dă viața, iar noi nu suntem în măsură să-i hotărâm sfârșitul.

Marșul pentru Viață este una dintre mișcările care pot face oamenii să-și schimbe părerea despre avort și să aprecieze cu adevărat valoarea unei inimi mici care bate.

Sperăm din tot sufletul că acest Marș a avut efectul pe care-l dorim. Detalii aici…

Ioana Ursache, ATOR Târgu Neamț