La 100 de ani de la marile confruntari militare din Moldova anului 1917, elevii si profesorii Colegiului National „Mihai Eminescu” din Iasi si ai Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Manastirea Neamt s-au reunit in Iasi – Capitala rezistentei romanesti, sub semnul respectului si admiratiei fata de ostasii armatei romane. Rememorand faptele de eroism ale armatei romane, editia a-XVIII-a a proiectului Valori Culturale Romanesti este dedicata acelor romani care au crezut in victoria finala ,care s-au jertit pentru cauza natiunii romane si care nu au dezarmat in momentele critice prin care trecea Romania in dramaticul an 1917. Ei sunt oamenii care au facut posibila marea implinire a natiunii romane realizata in martie, noiembrie si decembrie 1918, pe care Lucian Blaga a numit-o atat de sugestiv- Romania dodoloata
Este si o editie dedicata memoriei iesenilor care in acele zile teribile au dat dovada de curaj si tarie de caracter,de prietenie fata de cei aflati in refugiu, de incredere in victoria finala, desi nu au lipsit nici vocile care prevesteau sfarsitul statului roman. Toate aceste marturii de istorie si credinta romaneasca se constituie in exemple definitorii pentru ceea ce, poate, intr-o zi va deveni parte a unui proiect national care sa-i adune pe romani impreuna „prin cuget si simtire”.
A fost o onoare pentru profesorii si elevii Colegiului „Mihai Eminescu” Iasi sa gazduiasca,in perioada 3-5 noiembrie 2017, proiectul Valori Culturale Romanesti, una din cele mai longevive manifestari scolare organizata pe plan regional si national. La aceasta editie au participat aproape 200 de elevi si profesori din Iasi si Tg Neamt. Este o dovada a interesului deosebit pentru cunoasterea istoriei nationale, a respectului si pretuirii inaintasilor care prin faptele lor se constituie in modele de urmat si pentru generatiile actuale de elevi.
Cu acest prilej tinerii din cele doua prestigioase institutii scolare au dialogat despre problemele ,aspiratiile si implinirile unei generatii aflata in cautarea unor modele de urmat, au participat la ore deschise, au prezentat momente artistice s-au întrecut în competitii sportive si au participat sub semnul credintei la Sfanta Liturghie.
Prin diversitatea activitatilor stiintifice, artistice,culturale, pastorale si sportive, Valorile isi propun sa aduca in atentie atat momente reprezentative din istoria poporului roman,cat si implicarea si contributia Bisericii Ortodoxe Romane la consolidarea specificului national, la afirmarea identitatii romanesti in spatiul cultural european si la cunoasterea si pastrarea valorilor autentice ale unei natiuni care continua sa-si caute drumul si idealurile de implinit. Aceasta traditionala manifestare are ca obiectiv esential dezvoltarea patriotismului prin prezentarea adevarului istoric, asa cum a fost el,evidentiind rolul personalitatilor care au contribuit la faurirea si modernizarea Romaniei. Fara o privire critica si obiectiva asupra trecutului nostru nu putem sa avem pretentia de a insemna ceva consistent in Noua Europa care se prefigureaza si in care noi, romanii, avem datoria sa ne castigam un loc de frunte prin munca, respectul fata de lege, institutii si oameni competenti.
In acelasi timp, prin dialog si toleranta,proiectul isi doreste sa sensibilizeze tinerii cu privire la rolul si importanta familiei intr-o societate aflata intr-o continua schimbare.
Vineri, 3 noiembrie, ora 16:30 la Muzeul Mihail Kogalniceanu, Conf.univ.dr Ionut Nistor de la Facultatea de Istorie din Iasi a sustinut conferinta Iasi-capitala Romaniei 1916-1918. Avizat cercetator al relatiilor internationale in secolul XX, istoricul iesean a prezentat situatia Romaniei in contextul evenimentelor din anii 1916-1918,cu subliniere pe atmosfera din Iasi, atitudinea clasei politice si a oamenilor obisnuiti in acele zile de restriste. Dezbaterea s-a dorit o necesara readucere in atentia opiniei publice a rolului jucat de Iasi-capitala Romaniei, intr-un moment de mare cumpana pentru viitorul neamului romanesc.
Sambata ,4 noiembrie ,ora 10 in Aula Academiei Romane,Filiala Iasi, invitatul de onoare al acestei editii, Prof. univ.dr. Codrin Liviu Cutitaru de la Facultatea de Litere din Iasi,unul din cei mai rafinati comentatori ai realitatilor societatii romanesti, a propus auditoriului un subiect pasionant: Omul post-istoric- o dezbatere despre oamenii zilelor noastre. Distinsul profesor propune o „suma de meditatiuni pe marginea unor teorii filosofice-de data mai recenta sau mai indepartata”, o analiza asupra „unei ere in care indivizii nu mai traiesc pentru idei, ci pentru bunastarea materiala”. Este radiografia unei „epoci de sfarsit al istoriei” in care rolul educatiei devine esential pentru tinerii aflati in fata unor mari provocari.
Eveniment de inalta tinuta, proiectul Valori Culturale Romanesti este sprijinit si la aceasta editie de parteneri importanti din mediul academic si cultural iesean; Academia Romana-Filiala Iasi,Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Universitatea Al.I.Cuza Iasi, Facultatea de Istorie, Facultatea de Litere, Complexul National Muzeal Moldova Iasi, Muzeul Memorial „Mihail Kogalniceanu” Iasi, Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” Iasi, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Asociatia „Oltea Doamna” Iasi.
Pentru ajutorul acordat in organizarea evenimentului, adresam calde multumiri domnului Acad. Mihail Voicu – membru corespondent al Academiei Romane, Filiala Iasi, domnului prof.univ.dr.Petronel Zahariuc – Decanul Facultatii de Istorie Iasi, domnului prof.univ.dr.Bogdan-Petru Maleon – Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iasi, Dr. Senica Turcanu – Director al Muzeului de Istorie din cadrul Complexului National Muzeal Moldova Iasi.
Importante institutii media promoveaza si in acest an Valorile; Radio Iasi, Radio Trinitas, Agentia de stiri Basilica, Ziarul Lumina si o serie de publicatii online din Iasi.
O mentiune speciala este dedicata unor oameni exceptionali care au inteles ca educatia de calitate si viitorul copiilor nostri nu se poate realiza numai cu vorbe desarte,ci mai ales prin fapte.Alina Sofron-Director General S.C. Chambon S.R.L. Iasi; Narcis Popa-Director General S..C. Kolos Group S.R.L. Iasi; Mihaela Spanu-Director General Lee’s Catering S.R.L. Iasi; Dan Mihoci-Director general Casa Ta.Calde multumiri se cuvin domnilor Sergiu Fala, Grigore Odobasa si Calin Gafta care au fost alaturi de coordonatori in organizarea acestei manifestari. Cu incredere in valorile autentice promovate in cadrul Valorilor Culturale Romanesti ,acesti oameni generosi au demonstrat din nou ca o colaborare reala si activa dintre profesori si parinti poate oferi rezultate de calitate si de durata. La buna desfasurare a acestei manifestari s-au implicat in mod special si cativa elevi de la Colegiul Eminescu: David Viziteu, Cosmin Gafta si Eduard Coman in realizarea filmului editiei desfasurata la Seminarul de la Neamt; Dragos Bejenariu,Sonia Sitea si Medeea Tincu in proiectarea activitatilor.
Proiectul Valori Culturale Romanesti reprezinta la aceasta data un reper in plan educational apreciat si recunoscut la nivelul invatamantului iesean.Organizarea acestui eveniment este posibila si datorita suportului acordat de cele doua institutii partenere prin doamna director prof. dr. Gabriela Sandulescu directorul Colegiului National Mihai Eminescu Iasi si Pr.prof. Ioan Mihoc directorul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Manastirea Neamt.
Rezultat al eforturilor profesorilor din cadrul Colegiului MIhai Eminescu, editia a-XVIII-a se doreste o reusita deplina si o mai mare apropiere intre cele doua institutii partenere. Prin daruirea si implicarea acestora, prof.dr.Lacramioara Iordachescu, prof. Daniela Plesca, prof. Anisoara Magdalinis, Valorile au continuitate si substanta.
Sub semnul prieteniei si increderii in mai bine, coordonatorii acestei editii, prof. Sorin Sitea din partea Colegiului National „Mihai Eminescu” Iasi si Pr. prof. Viorel Romus Laiu din partea Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Manastirea Neamt, marturisesc o data mai mai mult ca prezentul si mai ales viitorul apartine oamenilor statornici, curajosi si creativi.

PRIMIRE – ACOMODARE

PARTICIPAREA LA CURSURI

DESCHIDEREA OFICIALĂ

LA MUZEUL MIHAIL KOGĂLNICEANU

ACADEMIA ROMÂNĂ – FILIALA IAȘI

CONCURSUL „OLTEA DOAMNA”

MECIUL DE FOTBAL „CUPA PRIETENIEI”