Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a prezidat în ziua de 20 noiembrie 2017, i o nouă conferinţă preoţească. Întrunirea a avut loc la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi“ şi a reunit slujitori ai sfintelor altare din judeţul Neamţ.

Tema conferinţei a fost dedicată martirilor din închisorile comuniste, temă despre care a vorbit în debutul întrunirii Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei: „Raţiunea întâlnirilor din acest an, legată de mărturisitori, este una singură, anume pătrunderea în taina vieţii lor. De ce? Pentru că viaţa lor poate constitui izvor de putere pentru mărturisirea credinţei şi încercările de astăzi. Totodată, s-a făcut referire de-a lungul întâlnirilor noastre din acest an la tema, atât de cunoscută şi de fapt necunoscută, a suferinţei. „Mi-e dor de Târgu Ocna“, amintea în libertate un fost deţinut, aducându-şi aminte de momentele de har şi de binecuvântare pe care le-a trăit după gratii, momente de care nu a mai avut parte cu aceeaşi adâncime după ieşirea din închisoare. Orice om care trece printr-o asemenea situaţie trăieşte cu gândul şi speranţa eliberării. Iată că au fost persoane care au trecut prin suferinţe atroce, iar acestea nu i-au dărâmat, ci, din contră, au constituit platforme în care au experimentat taina credinţei mai adânc decât cei care trăiau în aşa-numita libertate. Acest lucru s-a întâmplat, după cum spune Părintele Sofronie, pentru că suferinţa cea mai aprigă, trăită în duhul lui Dumnezeu, coincide cu cea mai mare bucurie“.

Preoţii prezenţi la conferinţa de ieri au vizionat un film documentar în care au fost prezentate mărturii ale celor ce au avut de suferit în temniţele comuniste, apoi au ascultat o conferinţă susţinută de părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilier al Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În partea a doua au avut loc discuţii libere asupra temei conferinţei.