Luni, 14 martie 2018, la Roman s-a desfășurat a douăsprezecea ediție a simpozionului „Episcopul Melchisedec Ștefanescu”, cu ocazia Zilelor orașului Roman.

La acest proiect au participat corurile psaltice ale seminariilor din județul Neamț, alături de profesorii coordonatori. În prima parte a întâlnirii, corurile au participat la un atelier de muzică bizantină. Fiecare cor a avut câte două piese patriotice de cântat, fiind dirijate de către unul din elevi. După repetiții si primirea Înaltpreasfințitului Parinte Ioachim Băcăoanul, care a binecuvântat începutul simpozionului, participanții au asistat la slujba Vecerniei, unita cu Litia, oficiată în Catedrala Arhiepiscopală, în cinstea sărbătorii Sfântului Iacob Putneanul. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Gloria Dei”, coordonat de Pr. Prof. Marius Gabriel Brumă, al Seminarului Teologic „Veniamin Costachi”, de la Mănăstirea Neamț și de corurile seminariilor de la Agapia, Piatra Neamț și Roman.

Dupa slujba Vecerniei a avut loc concertul de cântece patriotice, în prezenta Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim Băcăoanul și a mai multor invitați și credincioși, iubitori de credință si neam. La finalul concertului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a ținut un cuvânt de mulțumire pentru această frumoasă manifestare și a premiat pe toți participanții la acest simpozion.

Pentru seminarul nostru este a șasea participare consecutivă la acest proiect. Anul acesta, Simpozionul „Episcopul Melchisedec Ștefănescu” a avut tema iubirii de neam și credință, cu ocazia centenarului Marii Uniri.

Text de Coșulă Dimitrie (clasa a XI-a Teologie Ortodoxă)