Astăzi, 5 noiembrie 2018, la Seminarul Teologic Ortodox “Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a avut loc o manifestare dedicată sărbătoririi a 138 de ani de la nașterea marelui scriitor Mihail Sadoveanu.

La  manifestare au participat profesori  si elevi ai Seminarului care  au prezentat materiale despre  viața și activitatea literară a prozatorului. Invitat special a fost părintele profesor Mihail Daniliuc, egumen al Schitului  Vovidenia și custode al Muzeului  Mihail Sadoveanu.

Programul, coordonat de doamna Prof. Grigore Cristina, a cuprins un material care privește viața scriitorului prezentat de elevul Fabian Vacariu de la clasa a X-a Teologie Pastorală. Crâmpeie din monumentala sa operă au prezentat elevii Luca Ioan, Carp Andrei –Cristian iar elevul Zancu Ioachim a pus în lumină câteva mărturii ale celor care l-au cunoscut pe Sadoveanu. Elevii Puiu Alexandru și Maxim Gabriel de la clasa a IX-a Pastorală au  citit câte un referat despre natură în opera sadoveniană  și au recitat o poezie scrisă de Nicolae Labiș închinată scriitorului. Ei au fost îndrumați de d-ra prof. Panaite Laura. Lumea scrierilor sadoveniene a fost transpusă în desene de elevii Boboc Claudiu, Ciocoiu Lucia, Covasan Ionela, din clasa a IX-a Patrimoniu Cultural, coordonați de d-na Prof. Grădinaru Oana. O expoziție cu cărți scrise de Sadoveanu a fost realizată de doamna bibliotecar Oltea Mihoc.

Activitatea s-a încheiat prin îndemnul adresat elevilor de către părintele director  Viorel Romus Laiu de a descoperi, prin citirea scrierilor sadoveniene, individualitatea distinctă în literatura română și universală a celui ce este considerat „Ceahlăul literaturii române”.