În această frumoasă toamnă de An Centenar 2018, elevi și profesori de la două școli de tradiție din Iași și de la Mănăstirea Neamț se reunesc în capitala Moldovei cu prilejul celei de a XX- a ediții a Proiectului educațional interjudețean „Valori Culturale Românești”. Această ediție se va desfășura în perioada 9-11 noiembrie și este găzduită de către Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași.
Proiectul se desfașoară sub egida Ministerului Educației Naționale și a Inspectoratelor Școlare Județene Iași și Neamț și este înscris în programul manifestarilor naționale organizate în anul școlar 2018-2019. Aceasta întâlnire de suflet se organizează cu binecuvântarea Inaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și pune în dialog cultural peste 120 de elevi ai Colegiului „Mihai Eminescu” și ai Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț sub semnul credinței, patriotismului și spiritualității.
Proiectul își propune ca prin activități științifice, artistice și sportive, să dezvolte sentimentul apartenenței și identității românești, stimulând cooperarea și intrajutorarea între tineri . O direcție prioritară a proiectului este încurajarea creativității și a interesului pentru cercetarea și cunoașterea personalităților care au ilustrat istoria națională și activitatea Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, prin cercetarea evenimentelor care au influentat evoluția romanilor în spațiul est-european, proiectul insistă pe prezentarea obiectivă, în spiritul adevărului istoric a contribuției românilor la moștenirea culturală a Europei.