Joi, 29 noiembrie, la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a avut loc serbarea dedicată Centenarului Marii Uniri. Manifestarea a început cu imnul României, intonat de un impresionant cor de aproximativ 200 de elevi seminariști, inclusiv o parte din colegii lor de la structurile Luca și Nemțișor, iar alături de ei, profesorii și unii părinți ai elevilor, veniți special să asiste la festivitate. În cuvântul de deschidere, directorul școlii teologice, părintele profesor Viorel Laiu, a adresat celor prezenți un vibrant cuvânt în care a subliniat că unitatea unui popor poate fi privită nu doar ca o necesitate politică ori socială, ci, în primul rând, ca o poruncă divină, după cum reiese din cuvintele Mântuitorului Hristos: „Precum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia întru Noi una să fie” (Ioan 17, 21). A fi și a trăi în duhul unității, pentru noi, românii este, așadar, o aspirație nu doar din punct de vedere social-politic, ci și spiritual, izvorâtă din credința într-un Dumnezeu, Unul în ființă și întreit în Persoane.

Au urmat apoi alte alocuțiuni: domnul Bogdan Burdulea, comandatul Detaşamentului ISU Târgu Neamţ, invitatul special al manifestării, a vorbit elevilor despre istoria pompierilor militari și despre importanța slujirii patriei cu dragoste și responsabilitate; doamna Marcela Balău, profesor de istorie în cadrul Seminarului, a făcut o sinteză a evenimentelor istorice de la 1 decembrie 1918, dar și a celor pregătitoare mărețului act comemorat; părintele Mihail Daniliuc, profesor de Istorie Bisericească, a vorbit asistenței despre implicarea Bisericii în împlinirea actului Unirii, accentuând mai cu seamă ajutorul deosebit oferit de Biserica strămoșească Armatei Române în Războiul de Reîntregire.

Momentul festiv a continuat cu un bogat program artistic pregătit de elevii seminarului, îndrumați de profesorii lor. Toată asistența a fost invitată apoi la vernisarea expoziției pregătită de elevii de la secția Patrimoniu intitulată „Marea Unire în imagini” în cadrul căreia au fost expuse portretele făuritorilor Marii Unirii de la 1 decembrie 1918. O icoană specială a realizat elevul Vasile Prundeanu din clasa a XII-a, după cunoscuta reprezentare a celebrului artist plastic Nicolae Grigorescu, care în 1859, la vârsta de 21 de ani, pictând biserica Mănăstirii Agapia, a imortalizat momentul Unirii Principatelor în chip deosebit și unic în spațiul ortodox: a pictat aripa arhanghelului Gavriil în culorile tricolorului național.

La finalul manifestării toți elevii seminariști, înveșmântați în straie populare românești, alături de profesorii lor, au realizat o fotografie deosebită, „făurind” numărul anilor de la Marea Unire.

LA MULŢI ANI, ROMÂNIA !

 

Programul sărbătorii a fost următorul:

  • Intonarea Imnului de Stat
  • Cuvântul de deschidere al PC Părinte Director Viorel-RomusLaiu 
  • Contextul istoric al Marii Uniri – prezentare prof. Marcela Bălău
  • „Mesaj din Basarabia” – moment artistic realizat de către elevii din R. Moldova
  • „Cântec pentru Ţară” (I) – grupaj muzical interpretat de Corul Seminarului – coord. prof. Adrian Cojocaru si Pr.Prof. Brumă Marius
  • Cuvânt omagial al invitaţilor – ISU Neamţ – mr. Budulea Bogdan şi plt. Ungurenaşu Petrică (SMURD)
  • „Să ne aducem aminte” – moment poetic cl. a IX-a Arte Patrimoniu coord. prof. Anca Ipate
  • „Dragă Românie” – moment artistic interpretat de copiii cl. I-IV Scoala Gimnazială Nemţişor, coord. înv. Creangă Vasilica, înv. Ramona Cucoş şi înv. Mihaela Pintilie
  • „Unirea în pictura românească” – prezentare Nicuţă Ioana cl. a XII-a Arte Patrimoniu, coord. prof. Oana Grădinaru
  • „Cuvinte la ziua Unirii” – moment artistic şi muzical – cl. a XI-a Arte Patrimoniu
  • „Cântec pentru Ţară” (II) – grupaj muzical interpretat de Corul Seminarului – coord. prof. Adrian Cojocaru si Pr.Prof. Brumă Marius
  • „Vlăstare pe care s-a înălţat Unirea” – prezentare realizată de către Pr.Prof. Arhim.Mihail Daniliuc
  • „Cântec de sărbătoare” – MOMENT ARTISTIC INTERPRETAT DE Corul profesorilor Seminarului

La final, toţi participanţii au alcătuit un mare 100, cifra anilor străjuită de Tricolor, în faţa Bisericii „Sf. Ioan Iacob Hozevitul”.

LA MULŢI ANI, ROMÂNIA !

 

Coordonator program: prof. Oana Grădinaru (consilier educativ)

Prezentator program:  prof Călin Rudeanu