Pa lângă multe activități educative și recreative desfășurate de către copiii de la Seminarul Teologic Ortodox ” Veniamin Costachi”, structura Lunca (din motive de modestie nu sunt făcute public), aceștia participă la viața satului, implicându-se activ în ajutorarea semenilor.

Nu știu cum se face, dar își dau seama imediat de necazul celor din jur.
„Magdalena nu vede bine! O lăsați doar în prima bancă?”„Se împiedică des si când se joacă!”
„Să facem ceva!”
E adevărat. Am observat-o și eu de ceva timp. Era momentul potrivit pentru a programa vizita la medic. A fost dublă bucurie: nu mai fusese niciodată în oraș și dorea sa vadă.
Pe scurt: Acsinte Maria-Magdalena, 9 ani,din clasa a II -a, școala Lunca, are probleme grave la ambii ochi: OD -ambliopie gravă (vede in proporție de 0,05%, adică e aproape oarbă) și OD- ambliopie medie ( vede în proporție de 0,5%).
Transportul fetiței și costul consultației, plus câteva mici cadouri (hăinuțe si rechizite) au fost suportate de către învățătorii școlii. Banii pentru ochelarii pe care-i poartă Magdalena au fost donați de către un grup de copii inimoși de la „Clubul Green Impact”, coordonat de doamnele profesoare de limba romana Grigore Cristina și Panaite Laura.Clubul e înființat în școala noastră cu sprijinul F.N.O.- Fundația Noi Orizonturi. Copiii au realizat diferite obiecte de lemn pe care le-au vândut unor turiști care le-au apreciat munca.

Magdalena se simte minunat acum.E veselă, vioaie, se implică mai mult și mai bine în activitățile școlare.Are de recuperat însă. Sunt convinsă că va reuși. Copiii de la Clubul „Vânătorii de Impact” lucrează de zor. Vor să ajute și alți copii. Pe cine oare? O să aflați!
Între timp am pus pe peretele clasei o iconiță primită de la buna mea colegă. E sfânta Paraschevi,vindecătoarea de ochi.

 

Prof. înv. primar, Brînzei A.