Cu multă bucurie aducem la cunoștință tuturor credincioșilor și pelerinilor că odată cu ziua Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț – Hozevitul începe „Paștele nemțean” după cum a fost numit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Române.

Aceste sărbători debutează la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, în curtea căreia se află o frumoasă biserică închinată Sf. Cuvios Ioan Iacob. Ideea construirii acestei biserici la seminar a avut ca un principal argument faptul că sfântul Ioan a fost profesor de limba română la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Neamț așa cum evocă documentele păstrate în arhiva mănăstirii.

Programul liturgic va începe de miercuri seara, 4 august, începând cu orele 18.00 cu slujba Privegherii. A doua zi, 5 august, începând cu orele 6.00 se va săvârși slujba Aghiezmei celei Mici, Sf. Maslu și Acatistul Sf. Ioan Iacob.

De la 8.30 se va săvârși Sf. Liturghie care va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Prezența credincioșilor și a părinților slujitori, care an de an vin la această sărbătoare, va constitui un bun prilej de a adăuga solemnitatea cuvenită dacă ținem cont că 2021 este Anul omagial al pastorației românilor din afara României, după cum au hotărât ierarhii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Mai mult, icoana dedicată are, pe lângă Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Dionisie Exigul, și pe Sfântul Ioan Iacob, ca cel care a fost mulți ani trăitor în Țara Sfântă.

Vă așteptăm cu drag!