„Sfântul preacurat al ghersului românesc” a fost sărbătorit la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. La începutul evenimentului au fost citite mai multe reflecții ale Părintelui Patriarh Daniel despre poetul Mihai Eminescu. Apoi, părintele profesor Mihail Daniliuc a vorbit despre legăturile poetului cu muzica în general și cu muzica bisericească, în m
od special. În cuvântul său părintele Mihail a arătat că „pentru poet, muzica a însemnat nu doar o artă încântătoare și fascinantă în sine, ci mai cu seamă un domeniu ce ține de spirit, capabil de a înnobila, de a șlefui personalitatea omului”. A urmat un concurs inițiat de doamnele profesoarele Cristina Grigore și Laura Panaite, care a inclus mai multe probe pregătite pentru elevii dornici să participe, iar aceștia, prin cunoștințele arătate, au dovedit că au aprofundat informații din biografia poetului și opera sa. Manifestarea a cuprins și un moment artistic deosebit de frumos, pregătit de părintele profesor Ștefan Cenușă, în care elevii au interpretat, alături de profesorii de muzică, câteva cântece pe versuri eminesciene. Un moment deosebit a fost acela în care toți cei prezenți au avut ocazia să audieze recitarea unui fragment din poemul Luceafărul în limbile română, ucraineană, rusă, engleză, franceză, spaniolă, italiană și germană. De asemenea, seminariștii și profesorii lor au putut admira în foaierul școlii o expoziție de lucrări cu teme eminesciene, realizate de elevii patrimoniști, pregătiți de profesorii de arte plastice, doamna Oana Grădinaru și domnul Dan Țârdea.
Părintele profesor Viorel Laiu, directorul Seminarului nemțean, a mulțumit tuturor pentru implicare și pentru organizarea acestei manifestări care a devenit o tradiție frumoasă a școlii noastre, îndemnând pe elevi să studieze cu dragoste opera și viața lui Eminescu, neuitând că poetul nepereche a fost vremelnic locatar pe aceste meleaguri, timp de șase luni de zile, din noiembrie 1886, până-n aprilie 1887, perioadă cât a stat internat la fosta bolniță a Mănăstirii Neamț, aflată chiar în curtea Seminarului. Totodată, părintele director a amintit celor prezenți că pe 15 ianuarie celebrăm și Ziua Culturii Naționale, precizând: „nu se putea alege o zi mai potrivită pentru omagierea culturii noastre decât cea în care îl sărbătorim pe Eminescu, omul deplin al ei. Poetul și-a dobândit acest nume prin incontestabila-i trudă pe tărâm cărturăresc și patriotic, fără vreo influență sau sentință arbitrară venită de undeva, fără ca vreun for academic, politic sau juridic să i-l fi atribuit”. (Prof. Cristina Grigore)