Împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române a constituit un moment de sărbătoare și de mare bucurie la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț. Cu acest prilej, elevii și profesorii s-au întâlnit pentru o HORĂ A UNIRII sufletească, prin participarea la activitățile dedicate acestui eveniment, desfășurate online.
Având genericul „Hai să dăm mână cu mână”, activitatea a debutat printr-un cuvânt de deschidere adresat de Părintele Director Viorel Laiu care a subliniat importanța actului de la 24 ianuarie 1859 și că readucerea în atenție a acestor evenimente reprezintă „un gest firesc”.
După cuvântul de deschidere, elevii au omagiat actul Unirii prin cântece și un recital de poezii. Printre poeziile aduse în atenția publicului a fost și Imnul lui Cuza – un poem dedicat marelui domnitor, scris de către Nicolae Costescu (viitorul episcop cronicar Narcis Crețulescu), elev la seminarul de la Neamț în timpul Unirii Principatelor. Așezat pe note de fratele Mihail Ardeleanu, Imnul lui Cuza a fost cântat de elevii de atunci în jurul monumentului Movila Unirii, ridicat tot de seminariști în cinstea împlinirii dezideratului de veacuri al românilor.
Momentul artistic a fost urmat de o prezentare a locurilor prin care a peregrinat Alexandru Ioan Cuza după abdicarea forțată, susținută de către Arhim. Prof. Dr. Mihail Daniliuc, un material deosebit de dens și plin de informații inedite, însoțit de numeroase imagini de epocă și contemporane
Punctul culminant al întâlnirii a fost intervenția invitatului special, a domnului Conf. Univ. Dr. Cristian Nelu Ploscaru, cadru didactic la Facultatea de Istorie din Iași, care a realizat o comunicare deosebit de consistentă și incitantă ce a avut ca subiect: „Clerul ortodox din Moldova și mișcarea unionistă. Reflecții pe marginea unei teme istoriografice „uitate”. Întâlnirea a fost moderată de prof. Gălușcă Mirel care a adresat invitatului și întrebările venite din partea elevilor dornici să cunoască mai multe sau să le fie lămurite chestiuni legate de proeminenta personalitate a „Domnului Unirii”.
În continuare, d-na prof. Marcela Bălău a realizat o prezentare însoțită de un material ppt în care a explicat contextul istoric în care a avut loc Unirea Principatelor.
Evenimentul a fost încheiat într-o notă sensibilă întrucât a fost vernisată o expoziție online cu lucrări dedicate Unirii realizate de către elevii școlii, coordonați de către prof. Oana Grădinaru și prof. Dan Țîrdea. (Prof. Mirel Gălușcă) 

Filmuleț video