Manifestările dedicate ocrotitorilor Școlilor teologice au debutat astăzi, începând cu orele 11.00, la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, printr-o activitate online în cadrul căreia s-a urmărit redescoperirea și aducerea în actualitate exemplului de trăire, simțire și lucrare a Sfinților Trei Ierarhi.
Miezul acestei întâlniri a fost conferința susținută de invitatul special al evenimentului, Pr. Lect. Univ. Dr. Liviu Petcu, cadru didactic la Facultatea de Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, specialist în Patrologie.
Sfinția sa a susținut o conferință având ca temă: „Sfinții Trei Ierarhi: remarcabili teologi ai Bisericii și modele de păstori sufletești”, prin care a dovedit că mesajul Sfinților trei Ierarhi este la fel de actual și astăzi. Totodată, distinsul conferențiar a oferit elevilor numeroase sfaturi practice pentru o trăire frumoasă atât în școală cât și în familie subliniind că preoția este „arta artelor” așa cum încă din veacul a IV-lea o spunea Sfântul Ioan Gură de Aur.
Programul cinstirii Sfinților Trei Ierarhi va continua liturgic prin săvârșirea Privegherii și, mâine, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către părinții profesori ostenitori în școala noastră.