Sâmbătă, 26 martie 2022, a avut loc cea de-a 12-a ediție a Marșului pentru viață – Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață organizat de către Arhiepiscopia Iașilor, prin Protopopiatul Tg. Neamț. Evenimentul dorește ca participanții la marș să înțeleagă și să conștientizeze acțiunile Pro – viață, de a sprijini femeile însărcinate aflate în diferite situații dificile și a copiilor nenăscuți ai acestora. Acest mesaj l-au receptat și elevii Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț care au realizat panouri, îndrumați de distinsa și inimoasa lor profesoară, Oana Grădinaru. Însoțiți de părintele director Viorel Laiu au pornit într-un marș pentru viață, alături de alți tineri și preoți din comunitatea târgnemțeană.

O dovadă a faptului că au înțeles însemnătatea și importanța evenimentului o reprezintă mărturiile lor: „Am încercat prin foaia de hârtie, cuvânt fiindu-ne pensula, iar înțelepciune culoarea, să transmitem un mesaj de trezire și revenire la adevăratele valori. Omul trebuie să conștientizeze ca nu este stăpân asupra vieții” ne-a spus Petronela Căruceriu, elevă în clasă a X-a Patrimoniu Cultural. Cosmin Ursache spune ca a realizat aceste panouri pentru că el consideră că „un copil e un dar către lume, iar fiecare dintre noi trebuie să îl ocrotim și să sprijinim mama care îl poartă”. De asemenea e „important să promovăm suportul pentru mama aflată în criză de sarcină”, spune Teodora-Rebeca Pîntea.

Importanța realizării acestor panouri este mărturisită și de Maria Ciocan, elevă în clasa a XI-a care ne spune că „viața este un dar de la Dumnezeu, Hristos însuși este Calea, Adevărul și Viața, iar noi ca și creștini ortodocși avem datoria de a păstra și de a cinsti darurile lui Dumnezeu. Susțin viața pentru ca îl iubesc pe Dumnezeu și oricine Îl iubește, nu nesocotește purtarea Lui de grijă.”