Unirea a existat la început în gândurile învățaților, apoi ale conducătorilor și, în cele din urmă, în gândurile soldaților care, în 1916 au trecut Carpații. Marea Unire a marcat procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români au fost cuprinse între granițele aceluiași stat. Acest eveniment s-a înfăptuit la sfârșitul Primului Război Mondial, când provinciile românești aflate sub ocupație străină s-au unit cu Vechiul Regat. Astfel, la 27 martie 1918 s-a înfăptuit unirea Basarabiei, urmată de unirea Bucovinei la 28 noiembrie, iar la 1 decembrie se înfăptuia și unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului. Personalitățile simbolice ale Unirii de la 1 decembrie 1918 au fost Regele Ferdinand și Regina Maria. În acest an, pe 22 octombrie s-au sărbătorit 100 de ani de la încoronarea celor doi suverani la Alba Iulia. Efortul lor necontenit de a fi buni români, devotamentul precum și iscusința de a valorifica situațiile favorabile țării au contribuit la realizarea României Mari.

Și în acest an profesorii și elevii Seminarului Teologic Ortodox ,,Veniamin Costachi” M-rea Neamț au desfășurat un program cultural-artistic pentru a sărbători cei 104 de la formarea României Mari. Evenimentul sărbătoresc a avut loc la data de 29 noiembrie 2022, în sala de festivități. Activitățile au debutat cu intonarea Imnului de stat. După cuvântul de deschidere al părintelui director, pr. prof. Viorel-Romus Laiu, a urmat intervenția Conf. univ. dr. Ionuț Nistor de la Facultate de Istorie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, cu tema Marea Unire și construcția statului român. Părintele profesor Mihail Daniliuc a vorbit despre Credință strămoșească și unitatea de neam, subliniind faptul că  Biserica Ortodoxă Română a fost împreună cu poporul în toate eforturile sale de cultivare a conștiinței naționale și de afirmare a dorinței de unitate națională, în toate provinciile românești, dar mai ales în Transilvania, Basarabia și Bucovina. Personalitățile care au contribuit la făurirea României Mari au fost amintite în prezentările power-point realizate de elevii seminarului sub îndrumarea profesorilor de istorie Marcela Bălău și Mirel Gălușcă. Nu au lipsit nici momentele artistice; elevii au recitat poezii, sub îndrumarea prof. Laura Panaite și au intonat cântece patriotice, sub îndrumarea pr. prof. Ștefan Cenușă, pr. prof. Marius Brumă, prof. Adrian Cojocariu și prof. Adrian Tanasă. Seminariștii de la secția Patrimoniu Cultural au încercat să surprindă cu pensula imagini pe tema Unirii, sub îndrumarea prof. Oana Grădinaru și Prof. Dan Țârdea.

Evenimentul înfăptuirii României Mari a fost tratat și în operele unor scriitori și poeți, care s-au inspirat în creațiile lor din fapte istorice reale, din activitatea unor  personalități marcate în procesul de unificare a tuturor românilor, prezentate sub formă alegorică. Modul de reflectare a Marii Uniri în proza sau lirica românească a fost evidențiat într-o prezentare intitulată „Tema Unirii în literatură”,  realizată sub îndrumarea prof. Cristina Grigore. La evenimentul dedicat Marii Uniri,  organizat la Seminarul nostru, au participat și câteva eleve de la Seminarul Teologic „Sfânta Parascheva” – Mănăstirea Agapia, coordonate de profesorul Aurelian Cucolea, care au înfrumusețat activitatea cu un frumos program artistic. 

În ansamblu, festivitatea de la Seminarul nemțean, închinată Marii Uniri, a reamintit tuturor celor prezenți, elevi și profesori, datoria de a cultiva atât darul libertății, ci și pe cel al unității naționale, simbol al demnității poporului român.