În zilele de 12-13 decembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț s-a desfășurat activitatea spiritual-științifică „Zilele Mitropolit Veniamin Costachi”, aflată la a V-a ediție, acțiune în cadrul căreia școala teologică nemțeană și-a cinstit patronul cultural.

În prima zi a manifestărilor, luni, 12 decembrie, părintele director pr. prof. Viorel Laiu, înconjurat de soborul de preoți profesori  ai Seminarului a oficiat Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru ierarh și membrii familiei sale,  căci pe  18 decembrie se  împlinesc 176 de ani de la mutarea sa în veșnicie, iar pe 20, ale aceleași luni, comemorăm 254 de ani de la nașterea Mitropolitului Veniamin Costachi, luminătorul Moldovei.

În continuare, părintele director pr. prof. Viorel Laiu, alături de ceilalți preoți slujitori, a săvârșit și slujba de Te-Deum, mulțumind Domnului pentru binefacerile revărsate peste elevii, profesorii și ostenitorului străvechii școli teologice  nemțene. La finalul slujbei, părintele director a ținut un scurt cuvânt de învățătură în care amintit celor prezenți despre importanța acestor manifestări spiritual-științifice pentru elevi, dar și pentru dascălii lor.

Programul „Zilelor Veniamin” a continuat în foaierul clădirii principale a Seminarului, unde a avut loc vernisarea a trei expoziții realizate de elevii seminariști de la secția Patrimoniu cultural, coordonați de profesorii Dan Țârdea și Oana Grădinaru. Prima, intitulată „Sfântul Paisie în iconografie și grafică” a cuprins icoane și lucrări în grafică, reprezentând aspecte din viața  Sfântului Paisie de la Neamț. În ce-a de-a doua, intitulată „Artă și rugăciune”, au fost expuse  câteva exponate cu motive religioase, realizate din argilă de elevii patrimoniști, coordonați de meșterul popular Ionela Lungu de la Centru pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare din Piatra- Neamț. Ultima expoziție pregătită pentru „Zilele Seminarului”, a fost una deosebită, în ton cu mult așteptata sărbătoare a Nașterii Domnului. Elevii seminariști, inspirați de acțiunea caritabilă inițiată anual de Colegiul Sfântul Nicolae din Iași, au pictat mai multe globuri cu motive religioase și populare pentru bradul de Crăciun, pe care le-au pus în vânzare în vederea strângerii de fonduri pentru sprijinirea oferirii de daruri copiilor nevoiași.  

Evenimentul a continuat în aula Mihai Eminescu  a Seminarului, unde profesor univ. dr. Florin Pintescu, Decanul Facultății de Istorie și Geografie din cadrul Universității  „Ștefan cel Mare” din Suceava, a susținut conferința cu titlul: „Interferențe cultural-religioase în sudul Bucovinei, în secolele XV-XVII”. Din  partea Inspectoratului Școlar Județean Neamț au fost prezenți la  eveniment inspectorii, prof. drd. Elena Preda și prof. dr. Mihai Giosan. După conferință corul Seminarului, dirijat de pr. prof. Ștefan Cenușă, a susținut un mic concert de colinde.

A doua zi a manifestării spiritual-științifice de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” a debutat cu un cuvânt al părintelui director Viorel Laiu, care a adresat un cald salut tuturor invitaților prezenți, profesori și elevi, subliniind importanța acestui eveniment între activitățile non-formale desfășurate la străvechea școală teologică. Au urmat la cuvânt: pr. prof. dr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului din Botoșani, doamna prof. Monica Asofiei, directorul Seminarului de la Mănăstirea Agapia, domnul profesor Marian Ionescu, Director-adjunct al Seminarului Teologic din Galați. Cuvântul de salut din partea Liceului Teologic din Piatra Neamț a fost rostit de părintele prof. dr. Ștefan Oprea, iar părintele profesor Ionuț Apetrei a transmis mesajul din partea Seminarului Teologic” din Dorohoi. Seminarul din Huși a fost reprezentat de domnul profesor Ciprian Bogdan, care, la rându-i, a susținut  o scurtă alocuțiune.

A urmat, apoi, susținea referatelor  de către elevi, tema simpozionului „Sfântul Paisie de la Neamț, interferențe spirituale, istorice și culturale”,  trezind interesul multor tineri de la seminariile prezente în acest an la „Zilele Veniamin Costachi”: Seminarul Teologic „Sf. Andrei” din Galați, Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe” din Botoșani, Seminarul Teologic „Sfânta Parascheva” de la Mănăstirea Agapia, Seminarul Teologic „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, Seminarul Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” din Huși, Liceul Teologic „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț și, desigur, școala gazdă. 

În continuare, părintele profesor arhim. Mihail Daniliuc, coordonatorul simpozionului, a prezentat motivația alegerii temei prezentei manifestări non-formale, dorite ca o încununare a activităților organizate de școala teologică nemțeană în „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, cu scopul de a evidenția faptul că rugăciunea este temelia vieții și creșterii spirituale a omului, este mântuitoare și sfințitoare, deoarece ne umple de prezența iubirii lui Dumnezeu. Comemorarea în chip solemn a celor trei mari sfinți rugători, între ei, Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț, de la nașterea căruia, pe 21 decembrie, se împlinesc 300 de ani, se face pentru a avea modele puternice de oameni care au practicat rugăciunea, au explicat-o și au arătat, prin propria lor existență, că rugăciunea este izvor de bucurie și de putere spirituală, izvor de pace și de iubire față de Dumnezeu și de semenii noștri.

După prezentarea tuturor referatelor elevii Seminarului nemțean au pregătit mai multe momente artistice: Severian Petrari, din casa a X-a TO, a interpretat,  cu virtuozitate, la acordeon mai multe compoziții celebre, iar apoi a avut loc o șezătoare populară intitulată „ De la lume adunate” coordonată de prof. Cristina Grigore, iar după aceasta, corul  Seminarului, dirijat de prof. Adrian Cojocaru și prof. Adrian Tănase, a intonat mai multe colinde. 

La finalul manifestării elevii și profesorii participanți au primit diplome, iar  părintele director Viorel Laiu,  a mulțumit tuturor participanților, precizând:  „…în secolul luminilor, Sfântul Paisie de la Neamț a reaprins la poalele Carpaților un alt gen de lumini: ale Ortodoxiei, ale tradiției patristice și bizantine, transformate în lucrarea vie asupra oamenilor. A reușit să reînvie mișcarea isihastă, ca în secolul al XIV-lea, cu diferența că el trăia în plin secol al lui Voltaire. A reînviat puterea dătătoare de viață a duhului Ortodoxiei, spre a rodi ca odinioară. Astăzi avem nevoie  mai mult ca oricând de acest duh înnoitor al Sfântului Paisie, căci trăim într-o lume suferindă din pricina atâtor boli sufletești și trupești, din pricina războiului fratricid, din vecinătatea noastră,  din cauza autosuficienței și a secularizării ce cuprinde ca un flagel  întreaga lume. Deși nu a săvârșit vindecări miraculoase, Sfântul Paisie a pus începutul unei minunate tămăduiri a lumii, pentru care s-a străduit să pregătească o autentică farmacie duhovnicească. Să-l rugăm de aici, din proximitatea secularei Mănăstiri Neamț, unde a viețuit și a lucrat cu atâta sârg la propășirea Sfintei noastre Ortodoxii, să ne dăruiască și nouă, celor ce l-am cinstit astăzi în mod deosebit, râvna și dragostea de a trăi și mărturisi credința în Hristos, Cel născut în peștera Betleemului”. (Arhim. prof. dr. Mihail Daniliuc)