Miercuri, 21 decembrie 2022, la Piatra Neamț, a avut loc Gala excelenței în educația nemțeană. Festivitatea a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, având același partener de încredere ca și la edițiile precedente, Consiliul Județean Neamț. În cadrul evenimentului au participat, alături de mai multe notabilități ale județului, sute de copii, cadre didactice, asistând la premierea elevilor, profesorilor, antrenorilor și coordonatorilor, care au adus performanța în școlile din județul Neamț. Evenimentul a debutat cu Imnul de Stat al României, intonat de corul Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamț, care a prezentat mai multe momente artistice pe parcursul desfășurării activității.

În cuvântul de bun venit rostit de gazdă, doamna prof. Florentina Luca-Moise, Inspector Școlar General al Inspectoratului Județean Școlar Neamț, a reiterat recunoștința datorată celor elevilor din județ precum și profesorilor care i-au pregătit și îndrumat pentru performanțele obținute la diverse concursuri naționale și internaționale. Au mai susținut scurte cuvinte: domnul Ionel Arsene, Președintele Consiliului Județean, și domnul Adrian Niță, Prefectul județului Neamț.   

După alocuțiuni moderatorii momentului festiv, au început să invite pe scenă elevii olimpici dimpreună cu profesorii îndrumători. A fost cel mai așteptat moment al sărbătorii, întâmpinat cu mult entuziasm, dar și cu ropote de aplauze. Pe scenă au urcat, rând pe rând, elevi și dascăli, primind diplome de excelență și premiile rânduite de organizatori. Elevii Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” au fost poftiți pe podium de  mai multe ori, datorită rezultatelor notabile, obținute în acest an la concursurile școlare naționale și chiar internaționale. Ei au fost însoțiți de profesorii  îndrumători și de părintele Viorel Laiu , directorul școlii teologice nemțene.

Întreaga asistență a trăit o emoție specială când organizatorii au înmânat premii și plachete  speciale câtorva cadre didactice de la diferite școli din județ care, de-a lungul întregii lor cariere, s-au remarcat prin slujirea cu  pasiune și dragoste a școlii. Printre dascălii premiați  s-a aflat și părintele profesor Vasile Păvăleanu, cel care, timp de trei decenii, a fost titularul catedrei de Teologie Dogmatică la seminarul nostru.

Prezentăm, în continuare olimpiadele și concursurile școlare la care au participat elevii noștri, coordonați de profesorii lor, unde au obținut rezultate notabile, pentru care au fost premiați la Gala excelenței în educația nemțeană. În perioada 26-29 aprilie 2022, în municipiul Timișoara, s-a desfășurat Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artei. Elevii de la specializarea Teologie-Patrimoniu cultural, care au reprezentat Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, pregătiți de către prof. Dan Țârdea și Oana Grădinaru, au impresionat comisia națională de evaluare prin calitatea lucrărilor realizate la secțiunea „Conservare-restaurare bunuri culturale, Patrimoniu cultural – pictură de icoane”, obținând, două premii I: Ungureanu Nicolae din clasa a XII-a și Horneț Florin din clasa a XI-a.

În perioada 26-30 aprilie 2022, în cadrul Olimpiadei Naționale de Religie – cultul ortodox, pentru seminarii și licee teologice, clasele IX-XII, renumita școală teologică nemțeană a obținut mai multe rezultate deosebite, după cum urmează: elevul Cecan Dan, îndrumat de pr. prof. Viorel Laiu, directorul școlii teologice, a obținut Premiul al III-lea la disciplina Studiul Noului Testament; elevul Bora Andrei Rareș, din clasa a IX-a, îndrumat de prof. Mirel Gălușcă, a obținut premiul al II-lea la disciplina Studiul Biblic al Vechiului Testament; elevul Cojocaru Vlad din clasa a XII-a, îndrumat de pr. prof. Vasile Păvăleanu, a obținut un premiu special la disciplina Teologie Dogmatică, iar elevul Miculici Ion, din clasa a XI-a, îndrumat de arhim. prof. Mihail Daniliuc, a primit din partea organizatorilor Olimpiadei un premiu special pentru disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe.

De asemenea, elevii seminariști au mai participat și la alte concursuri internaționale, naționale și regionale obținând locuri fruntașe. Astfel, 26 de elevi ai Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, secția Patrimoniu cultural, coordonați de prof. Oana Grădinaru, au participat la cea de a XLI-a ediție a Festivalului Internațional de Arte Vizuale „Small Montmartre of Bitola”, Macedonia de Nord, desfășurat în luna februarie 2022. Grupul a obținut Diploma ,,Colecție Specială” (Best Collection) și premii individuale: Golden Palette – Axinte Alexandra, Costache Ecaterina, Juganariu Parascheva, Morar Teodora.

Fiind recunoscători lui Dumnezeu, Părintele luminilor, de la care vine toată darea cea bună și tot darul desăvârșit, (Iacov 1, 17), pentru performanțele obținute de elevii seminariști în anul ce se încheie, îi felicităm dimpreună cu profesorii ce le-au călăuzit pașii către performanță și le dorim aceeași râvnă și muncă tenace și în viitor. (Arhim. prof. dr. Mihail Daniliuc)