Împlinirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române a constituit un moment de sărbătoare și de mare bucurie la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. Cu acest prilej, anticipativ, în ziua de 19 ianuarie 2023, elevii și profesorii au participat la un program cultural-artistic cu scopul de a rememora importanța covârșitoare a evenimentului de la 24 ianuarie 1859.

            Activitatea a debutat printr-un cuvânt de deschidere adresat de consilier educativ al școlii, prof. Cristina Grigore, și prof. Mirel Gălușcă care a subliniat importanța actului de la 24 ianuarie 1859 și că readucerea în atenție a acestor evenimente reprezintă un gest firesc pentru seminarul nemțean, Unirea Principatelor fiind dintru început salutată cu mult entuziasm de către elevii de atunci ai școlii.

            După cuvântul de deschidere, a urmat punctul culminant al întâlnirii, conferința invitatului special, a domnului prof. univ. dr. Cristian Nelu Ploscaru, cadru didactic la Facultatea de Istorie din Iași, specialist în Istoria Modernă a Românilor, care a realizat o comunicare deosebit de consistentă și incitantă ce a avut ca subiect: „Antecedente ale Unirii Principatelor: Un prinț suedez candidat la tronul Moldo-Valahiei (1828-1830)”. Distinsul invitat a realizat și o evidențiere a factorilor externi dar și pașii făcuți pe plan intern ce au condus la împlinirea acestui deziderat.

            Un moment mult așteptat de elevi a fost concursul „Cuza Vodă și Unirea”, ediția I, pregătit de prof. Marcela Bălău, în cadrul căruia elevii au dovedit preocupările lor față de înaintașii ce au făcut posibilă Unirea într-o singură țară a fraților moldoveni și munteni.

Evenimentul marcant petrecut în urmă cu 164 de ani a fost omagiat de elevii Seminarului prin cântec și poezie. Corul Seminarului, dirijat de pr. prof. Ștefan Cenușă și de prof. Adrian Cojocaru, a interpretat câteva cântece patriotice închinate Unirii. A urmat, apoi, piesa de teatru „Moș Ion Roată și Unirea”, în care elevii, coordonați de prof. Marcela Bălău, au dat viață unor personaje memorabile de la 1859.

            Concluziile activității au fost prezentate de către invitatul special, prof. univ. dr. Cristian Nelu Ploscaru. Profund impresionat de atmosfera deosebită regăsită în școala noastră, a evidențiat importanța acestui tip de activități în viața elevilor exprimându-și gratitudinea că Seminarul de la Mănăstirea Neamț promovează adevăratele valori și formează elevii ca buni patrioți.

 Evenimentul a fost încheiat într-o notă sensibilă întrucât a fost vernisată o expoziție cu lucrări dedicate Unirii, realizate de către elevii școlii, coordonați de către prof. Oana Grădinaru și prof. Dan Țârdea, urmată de tradiționala Horă a Unirii pusă în scenă de elevii Seminarului pe platoul din fața Bisericii „Sf. Ioan Iacob Hozevitul”, situată în imediata vecinătate a Movilei Unirii, ridicată de elevii seminariști în anul 1859, ca ofrandă pentru împlinirea străvechiului vis al neamului nostru românesc.

                                                  prof. Marcela Bălău și prof. Mirel Gălușcă