Ziua Internațională a Cititului Împreună se sărbătorește în prima zi de miercuri a lunii februarie, începând cu anul 2010, la inițiativa  LitWorld, o rețea internațională de organizații dedicate promovării lecturii și alfabetizării peste tot în lume.

La Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț au fost organizate activități prin care s-au promovat bucuria lecturii împreună, simțul estetic rafinat și creativitatea, la care au participat elevii claselor IX-XII, sub îndrumarea profesorilor de limba și literatura română.

Pornind de la cuvintele pline de înțelepciune și adevăr ale cărturarului Miron Costin, Căci nu este alta, mai frumoasă și mai de folos în toată viața omului zăbavă, decât cetitul cărților…, elevii au prezentat cărțile care i-au impresionat, împărtășindu-și gânduri, impresii, idei, în cadrul unui cerc de lectură. Ei au conștientizat importanța lecturii în formarea intelectuală și spirituală a oricărui om, subliniind faptul că mijloacele audio-vizuale, care au luat amploare în difuzarea culturii, nu pot înlocui niciodată cartea. S-au citit opere literare cu diverse teme, discutându-se semnificațiile mesajului transmis. Elevii au conștientizat valoarea cărților, importanța cititului și, mai ales, privilegiul de a petrece împreună un timp de bună calitate.