În dimineața zilei de 28 februarie 2023 a avut loc la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la  Mănăstirea Neamț un instructaj ISU  în domeniul situațiilor de urgență.

Astfel, un grup de  pompieri din cadrul Detașamentului Târgu Neamț au prezentat elevilor și cadrelor didactice care sunt măsurile esențiale ce trebuie luate în cazul unui cutremur, a unui incendiu, dar și cum pot să acorde primul ajutor.

Reprezentanții I.S.U. Neamț au informat participanții despre situațiile în care se apelează numărul unic de urgență 112, ce trebuie făcut în caz de incendiu sau cutremur, precum și pașii de urmat în cazul găsirii de muniție neexplodată.

Un paramedic SMURD a prezentat noțiuni de prim ajutor pentru situații de leșin, înec cu bol alimentar sau producere a unui accident rutier.

Aceste activități, însoțite de exerciții practice la care au participat și unii elevi,  au avut ca scop dobândirea cunoștințelor pentru primul ajutor de bază, precum: așezarea victimei în poziția laterală de siguranță; recunoașterea rapidă a stopului cardio-respirator și aplicarea manevrelor de resuscitare până la preluarea victimei de către echipajele medicale de urgență; scoaterea unui bol alimentar prin metoda Heimlich și apelarea serviciilor de urgență prin numărul unic de urgență 112.

Întâlnirea cu reprezentanții ISU a fost interactivă, elevii și cadrele didactice manifestând un interes deosebit în deprinderea de noi cunoștințe.