UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE- TEMELIA STATULUI ROMÂN MODERN

        Serbarea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române a constituit un moment de sărbătoare și de mare bucurie la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț. Cu acest prilej elevii, profesorii și invitații  au participat la un program cultural-artistic cu scopul de a redescoperi importanța covârșitoare a evenimentului de la 24 ianuarie 1859. Detalii aici…

        Activitatea  a debutat cu  tradiționala Horă a Unirii în jurul Movilei, amplasată în incinta școlii și ridicată de elevii seminariști în anul 1859. Și-au dat ,,mână cu mână” și invitații prezenți la eveniment, doamna inspector școlar  general,  prof. Florentina-Luca Moise, doamna inspector pentru educație extrașcolară, prof. Steluța Postolică, doamna inspector-management educațional, prof. Mariana Munteanu și domnul inspector de religie și istorie, prof. dr. Giosan Mihai.          

Evenimentul a continuat în Sala de festivități unde, după intonarea Imnului de stat, a luat cuvântul d-na inspector școlar  general prof. Florentina -Luca Moise care a mulțumit părintelui director, Viorel Laiu, pentru invitație și le-a vorbit elevilor despre dragostea de țară și de neam, despre necesitatea organizării acestor evenimente pentru cinstirea înaintașilor și rolul elevilor în păstrarea și transmiterea valorilor morale și creștine.

            D-nul inspector Mihai Giosan a vorbit despre însemnătatea evenimentului, care a produs efecte și la Seminarul de la Neamț, în anul 1859. Elevii de atunci au ridicat o movilă în cinstea Unirii, iar  unul din acei elevi, Narcis Costescu, viitorul episcop cronicar Narcis Crețulescu,  a scris și o poezie dedicată Unirii, intitulată „Imnul lui Cuza”.

Programul a continuat cu un concurs ,,Cuza Vodă și Unirea”, aflat la cea de a doua ediție. Elevii seminariști au dovedit că au asimilat temeinic cunoștințele privitoare la acest eveniment. Domnul prof. Mirel Gălușcă a reiterat însemnătatea movilei din incinta școlii, iar  sub coordonarea sa, elevii au recitat „Imnul lui Cuza” – poem dedicat marelui domnitor.

            Despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza nu au scris doar istoricii. Personalitatea acestuia, dar și însemnătatea zilei de 24 ianuarie au fost surprinse în cântece și  poezii. Era firesc, astfel, ca elevii să omagieze actul Unirii printr-un program artistic. Corul seminarului coordonat de pr. prof. Marius Brumă”, a interpretat cântecele  „Crez” și   „Pe-al nostru steag”. „Hora Unirii” a fost interpretată de către elevii seminariști, coordonați de prof. Marius Corugă.

O intervenție deosebită a fost și cea a părintelui prof. dr. arhim. Mihail Daniliuc, care a evidențiat pictura de la mănăstirea Agapia, realizată de pictorul Nicolae Grigorescu, cel care a dorit să marcheze în mod cu totul original Unirea Principatelor Române, pictând aripa dreaptă a arhanghelului Gavriil, din icoana hramului așezată în catapeteasmă, în culorile steagului românesc.

      Rolul jucat de adunările Ad- hoc în înfăptuirea Unirii a fost evidențiat prin  punerea în scenă a povestirii „Moș Ion Roată și Unirea” de către elevi din clasa a X-a, Patrimoniu Cultural. O scurtă rubrică ,, Știați că….? ” a fost  prezentată de  elevele  clasei a IX- a Patrimoniu.  Evenimentul s-a  încheiat într-o notă deosebită ,întrucât a fost vernisată o expoziție de lucrări plastice, dedicate Unirii  și realizată de către elevii patrimoniști, coordonați de către prof. Oana Grădinaru și prof. Dan Țârdea.

                                                       Prof.  Marcela- Lăcrămioara Bălău  și  prof. Mirel Gălușcă