Fiind încă învăluiți în atmosfera pascală, când cireșele lui „Nică” dau în pârg, la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț s-a desfășurat, în zilele 3-5 iunie 2016, cea de a XIV-a ediție a Proiectului educativ interjudețean ”Valori culturale românești”. Școala de la Neamț desfășoară această activitate în parteneriat cu Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași.
Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și fiind sub egida Ministerului Educației Naționale și a Cercetării Științifice și a Inspectoratului Școlar Județean Neamț proiectul este înscris în programul manifestărilor naționale organizate în anul școlar 2015-2016 și pune în dialog cultural peste 120 de elevi din cele două instituții partenere.
Deschiderea oficială a avut loc în în Sala de Conferințe a Seminarului. După intonarea imnelor celor două școli partenere, părintele director Ioan Mihoc, directorul Seminarului și doamna Elena Preda, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț au rostit cuvinte de bun venit. A urmat apoi mesajul coordonatorilor proiectului – prof. Sorin Sitea de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” – Iași și pr. prof. Viorel Laiu de la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț precum și alocuțiunile invitaților instituțiilor partenere.
A fost prezentat filmul ediției a XIII-a din octombrie 2015 de la Iași iar, în final, elevii de la Iași și de la Neamț au susținut un scurt moment artistic.
Programul activităților a fost unul dens și a acoperit o paletă largă de activități dintre care amintim pe cele științifice, artistice, sportive menite să dezvolte sentimentul apartenenței și identității românești, stimulând cooperarea și întrajutorarea între tineri sub semnul credinței dintre care amintim:
„Pași spre oazele spiritualității nemțene” – vizitarea Mănăstirii Neamț (biserici, muzeu, bibliotecă, librărie) și a Schitului Vovidenia și pelerinaj la Mănăstirea Petru Vodă;
„Mihail Sadoveanu în poiana liniștii” – vizitarea Casei memoriale „Mihail Sadoveanu și Visarion Puiu”. Părintele arhimandrit prof. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia și custode al muzeului a dezvăluit momentele cele mai importante din vița celor două mari personalități.
„Întreabă preotul” a fost o dezbatere pe teme de actualitate cotidiană și a avut ca invitat pe părintele Mihail Daniliuc;
„În mijlocul naturii” – atelier de creație – desen, pictură, fotografie având ca și coordonatori pe domnii profesori Dan Țîrdea și Oana Grădinaru;
„Despre curajul de a fi tânăr” – conferință-meditație susținută de Pcuv. Protos. Alexie Ichim, starețul Sfintei Mănăstiri „Adormirea Maicii Domnului” – Boroaia, Suceava;
„Cupa Prieteniei” – meci de fotbal între echipele școlilor partenere – Sala Polivalentă a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Tg. Neamț;
„Lucrare dumnezeiască pe pământ” – participare a Sf. Liturghie la Biserica „Sf. Ioan Iacob de la Neamț”;
Acest proiect unic la nivel regional, prin participarea unui liceu laic si a unei instituții școlare teologice, se bucură de mediatizare pe plan local și național prin sprijinul acordat de importante instituții media: Ziarul Lumina, Agenția de știri Basilica, Radio Trinitas, Radio Iași, TVR Iași.
Buna desfășurare a activităților este rezultatul sprijinului constant si activ acordat de conducerea celor doua instituții școlare partenere, un rol esențial având prof. dr. Gabriela Săndulescu, directorul Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași si Pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. Mulțumiri se cuvin d-nei prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași, a părintelui arhimandrit Mihail Daniliuc, a doamnelor și domnilor profesori, Diogene Mihăilă, Oana Grădinaru, Dan Țîrdea, Anca Radu, Elena Apetroae și Marius Gabriel Brumă care au contribuit la buna organizare a evenimentului.