Mii de credincioși din întreaga țară au participat astăzi, 09 iunie 2016, la hramul Mănăstirii Neamț (Sărbătoarea Înălţării Domnului). Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române…
Priveghere de hram
Sărbătoarea hramului a început aseară prin oficierea Slujbei Privegherii, în jurul orei 18:00.
Slujba a fost oficiată, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Liturghie arhierească
În ziua sărbătorii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de mai mulţi ierarhi ai Bisericii noastre pe o scenă special amenajată în curtea aşezământului monahal.
Soborul a fost format din: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a vorbit credincioşilor despre trei aspecte prin care fiecare creștin poate fi mărturisitor al lui Hristos:
Eroii neamului pomeniţi la Mănăstirea Neamţ
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru eroii neamului.
Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească. Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de războicea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de către corul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț dirijat de prof. Marius Gabriel Brumă.
Mănăstirea Neamţ are ca hram sărbătoarea Înălţării Domnului. De peste şase secole, acest praznic împărătesc a devenit prilej de pelerinaj pentru credincioşi din toate zonele ţării, care vin la Mănăstirea Neamţ să participe la slujbe şi să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum şi la moaştele Sfântului Paisie Velicicovschi, ale Sfântului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfântului necunoscut. (din basilica.ro)