18 iun. 2024

“The small Montmartre of Bitola” Provocare, perseverență, satisfacție

”Inspiraţia există, dar trebuie să te găsească muncind.” (Pablo Picasso)
Elevii secției de patrimoniu de la Seminarul Teologic Ortodox ,,Veniamin Costache” de la Mănăstirea Neamț au primit o invitație în Bitola Macedonia. Aceasta a venit în urma participării la Festivalul Internațional de Artă plastică pentru copii, ediția a 43 a “The small Montmartre of Bitola” în Macedonia 2024, concurs organizat de CHILDRENS ART STUDIO ,,ST. CYRIL AND METHODI”.
Participăm ca în fiecare an, la secțiunea colecție, de data aceasta cu tema propusă de organizatori Olimpiade sportive. Colecția de anul acesta a cuprins 22 de lucrări. Dacă în anii trecuți am reprezentat Divinitatea în tehnici creștine: iconografie, frescă, mozaic, miniatură- alfabet, motive decorative în spații ecleziale de pretutindeni, pentru participarea de anul acesta am ales tema Olimpiadele în Grecia antică. Frumusețea picturilor murale, a frescelor, dar și a picturilor decor pe amfore sau cratere, au devenit sursă de inspirație pentru pictura universală în timp și spațiu. Drept pentru care se situează în patrimoniul mondial al umanității UNESCO. Pictura creștină s-a inspirat deopotrivă în primele veacuri tot de aici, prin intermediul cuceririi romane. Realizată într-o cromatică simplă: ocru, roșu englez, negru și câteva accente de alb, pictura din Grecia antică este subordonată unui desen ferm și delicat deopotrivă. Lucrările copii, au fost realizate de elevii secției Patrimoniu Cultural, clasele IX-XII. Documentarea a devenit astfel o lecție nonformală pe tărâm artistic, istoria artelor, desen, pictură.
Concursul reunește an de an peste 10.000 de participanți, din peste 30 de țări, din Europa cât și din Asia. A devenit o tradiție frumoasă, aceea de a participa la aceasta competiție de prestigiu, de 14 ani. Demersul început în 2011, de către profesorul Dan Târdea si preluat de profesor Oana Grădinaru din 2017, a adus Seminarului nemțean de la „Grad Prix”, „Best collection”, „Golden Palette”, „Golden Brush” și diplome Winners. În anul 2023, încununând palmaresul, întregul grup, a fost premiat de către Înalt Prea Sfințitul Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în cadrul Sfintei Liturghii, oficiate la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, 14 octombrie. Grupul a fost reprezentat de eleva GIDIRIM CHIRA, din Ucraina care a venit la Seminar, în urma războiului. Ea a primit binecuvântare și distincția Crucea Moldavă. https://basilica.ro/mitropolitul-teofan-a-oferit…/
La ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Artă plastică pentru copii Macedonia, februarie 2024; din aproximativ 45 000 de participanti, de la 800 de școli, din 80 de țări (conform siteu-lui concursului), cei 22 de elevii seminaristi au obtinut:
4 premii Golden Palette:
CAMERZAN ARINA, MĂRGEAN TEODORA, UNGUREAN CAPITOLINA -cl. a XI a și CACIUC NARCISA, cl. a XII a.
5 diplome Winners:
VOINEAG IRINA ANDREEA – cl. a X a, CHITIC URSACHE ECATERINA, POSTOLICĂ DANIELA, ȘVECICOV GAVRIELA – cl. a XI a JELIHOVSCHI GRIGORE, cl. a XII a.
Premiul Invitație la Colonia mondială de artă, 23-30 mai 2024, în tabăra de creație Bitola Macedonia, pentru două eleve JURAVLE ADRIANA, cl. a X a și MORAR TEODORA cl. a XI a, insoțite de profesorul CORNIȚESCU IOAN. Iar la participarea directă, cele două eleve obținând DIPLOME de RECUNOAȘTERE SPECIALĂ
Rezultatele competiției, sunt anunțate pe site-ul: www.smallmontmartreofbitola.com și au fost mentionate de fiecare dată, în Doxologia, presa din Neamt si site-ul scolii. Mulțumim părintelui director pentru susținere și implicarea în demersul pentru participarea directă la tabără, a lotului de la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costache” de la Mănăstirea Neamț
Profesor coordonator Grădinaru Oana
12 iun. 2024

Darurile de la Litie – întărire și binecuvântare pentru credincioșii participanți la hramul Mănăstirii Neamț (priveghere).

n cadrul Litiei sunt aduse pentru binecuvântare cinci pâini, amintindu-ne de minunea făcută de Mântuitorul Hristos, când a săturat mulţimile cu cele cinci pâini şi cu doi peşti.
Litia nu este o slujbă de sine stătătoare.
Are loc în cadrul vecerniei.
Darurile aduse spre binecuvântare sunt pâinea, grâul, vinul şi untdelemnul.
Scopul primar al binecuvântării pâinii și al vinului era acela de întărire trupească a celor care participau la slujba de priveghere – care dura câteva ore – fără a mânca ceva după aceasta.
Sunt aduse pentru binecuvântare cinci pâini, amintindu-ne de minunea făcută de Mântuitorul Hristos, când a săturat mulţimile cu cele cinci pâini şi cu doi peşti. Binecuvântarea acestor prinoase se aduce lui Dumnezeu ca ofrandă şi ca mulţumire, din rodul muncii şi al pământului.
Arhiereul sau preotul îi cere lui Dumnezeu, prin rugăciunea de binecuvântare a acestor prinoase, să le înmulţească „în sfânt locaşul acesta, în oraşul (satul) acesta, în ţara aceasta şi în toată lumea Sa”. Pâinile sunt stropite cu vin şi împărţite credincioşilor, după sfârşitul slujbei.
Uleiul binecuvantat este folosit pentru miruit, se pune la candele, dar poate fi folosit şi la prepararea mâncării. Grâul se foloseşte la semănat sau se amestecă cu altul, pentru a spori rodul grânelor. Pâinea stropită cu vin – litia – se poate duce şi celor care nu au putut fi prezenți în biserică, bătrânilor, bolnavilor. De reţinut este faptul că pâinea binecuvântată în cadrul litiei se poate lua chiar dacă am mâncat, făcându-se astfel o delimitare între aceasta şi anafură, care se ia pe nemâncate.
_____________
În seara asta la mănăstirea Neamț a fost oficiată sub protia P. S. DAMASCHIN DORNEANUL Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților slujba Vecerniei cu Litia și privegherea in seara dinaintea Înălțarii Domnului. Corul Seminarului Teologic de aici a oferit răspunsurile liturgice sub coordonarea părintelui profesor Marius Gabriel Brumă.
Înălțarea Domnului este și hramul istoric al Mănăstirii.
Au participat și mulți preoți din împrejurimi dar și de mai departe…
Spre sfârșitul privegherii am fost și un pic stropiți de ploaia binefacatoare și atât de necesară.
Mâine dimineață de la ora 8, 30 se va oficia slujba de sfințite a apei în Agheasmatarul din fața mănăstirii apoi Sfântă și Dumnezeiasca Liturghie arhierească.
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va sluji împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului aici la Mănăstirea Neamț. (Pr. Teodor Ciurariu)

Mai multe fotografii, AICI…