03 dec. 2024

Întâlnire de suflet la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț: vizita Preasfințitului Hrisostom, Episcop de Bukoba și Tanzania de Vest

Ziua de 2 Decembrie a fost una cu o încărcătură aparte, pentru elevii și profesorii de la Seminarul „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, întrucât au avut în mijlocul lor, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Înalpreasfințitului Teofan, pe Preasfințitul Hrisotom, episcop de Bukoba și Tanzania de Vest.

„Preasfințitul Hrisostom (Maidonis), Episcop de Bukoba, s-a născut în anul 1956 în Plomari, Lesvos, într-o familie de marinari. A absolvit studiile școlare în Plomari, localitatea sa natală, după care a urmat cursurile Școlii Superioare Ecleziastice Rizarios (1974-1976) și ale Facultății de Teologie din cadrul Universității din Atena (1977-1981).

După terminarea studiilor, a intrat ca frate de mânăstire la părintele ieromonah Spiridon la Nea Skiti din Muntele Sfântul Munte Athos, unde a şi fost tuns în monahism. La  10 august 1982 a fost hirotonit diacon, iar pe 27 februarie 1983 primește sfânta taină a preoției.

Timp de 40 de ani, a slujit ca predicator și, timp de 30 de ani, a fost secretar-şef al Sfintei Mitropolii de Ierissos, unde a desfășurat o bogată activitate duhovnicească de predică și cateheză, având în același timp o colaborare foarte strânsă cu tineretul și desfășurând o intensă avtivitate socială.

Preasfințitul Hrisostom este ctitorul Schitului „Sf. Siluan Athonitul” și  coautor a 25 de cărți din domeniul teologiei. De asemenea, a realizat sute de programe pentru canalul bisericesc 4E.

Între anii 1991-1993, a slujit în Biserica Ortodoxă a Albaniei alături de Preafericitul Arhiepiscop Anastasie, fiind profesor la Seminarul Preoțesc din Durrës și Vicar Eparhial în Gjirokastër.

Timp de zece ani (2009-2020), a predat la Academia Teologică „Sfântul Atanasie Athonitul” din Kinshasa, Congo, și a desfășurat activități misionare în nordul și estul Repiblicii Democrate Congo. Timp de 17 luni, a lucrat ca misionar în Bukoba, fiind delegat patriarhal în Sfânta Episcopie de Bukoba, Tanzania.

La 12 ianuarie 2022, a fost ales Episcop de Bukoba de către Sfântul Sinod al Patriarhiei Alexandriei. Hirotonia sa ca episcop a avut loc la Alexandria, oficiată de Preafericitul Papă și Patriarh Teodor, pe 20 februarie 2022.

Întronizarea sa a avut loc pe 27 martie 2022, la Sfânta Biserică Mitropolitană a Sfinților Apostoli din Bukoba, de către Înaltpreasfințitul Ieronim, Mitropolit de Kampala, împreună cu Preasfințitul Agathoniko, Episcop de Arusha, și Preasfințitul Silvestru, Episcop de Jinja.

Prezent în aula Mihai Eminescu din cadrul Seminarului nemțean, Preasfințitul Hrisostom a ținut elevilor prelegerea intitulată Tineretul și misiunea, pornind de la afirmația lui Paul Claudel: Tinerețea este făcută pentru eroism. În cuvântul său, Preasfințitul a evidențiat două exemple de slujire din Noul Testament: Sfântul Timotei și Sfântul Marcu, arătând că tinerețea este un timp al slujirii efervescente, când toate puterile noastre pot fi puse în slujba lui Dumnezeu.

După prelegere, un moment aparte a fost acela în care Preasfințitul a prezentat, prin relatări și materiale video, crâmpeie din viața Bisericii Ortodoxe din Africa.  Elevii au putut, astfel, să ia contact cu alte realități, mult diferite decât cele cu care sunt obișnuiți. Au observat care sunt provocările, greutățile dar și bucuriile misiunii de evanghelizare în îndepărtata Africă.

Interesul pentru pentru informațiile inedite pe care le-au aflat, a făcut ca, la finalul întâlnirii, elevii să adreseze oaspetelui de seamă a școlii o adevărată ploaie întrebări.

Preasfințitul Hrisostom și-a exprimat bucuria de a lua din nou pulsul unei școli teologice, aducându-și, nostalgic, aminte de anii petrecuți în semiar, ca elev, dar și ca dascăl.

În final, înaltul oaspete a mulțumit conducerii școlii pentru ospitalitatea dovedită pe parcursul vizitei și a binecuvântat elevii și profesorii, oferind fiecăruia câte o iconiță, ca blagoslovenie.

Întâlnirea cu Preasfințitul Hrisostom, Episcop de Bukoba și Tanzania de Vest, va rămâne un reper și o amintire de suflet pentru întregul colectiv al școlii, dascăli și elevi, deopotrivă”, a transmis Prof. Gălușcă Mirel.

03 dec. 2024

Ziua Națională serbată la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

Luni, 2 decembrie 2024, la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț s-a desfășurat un program cultural-artistic prin care elevii seminariști au sărbătorit ziua națională a României.

„Evenimentul, desfășurat în sala de festivități a seminarului, a debutat cu intonarea imnului de stat, după care un grup de elevi: Bora Andrei, Lucăcescu Rareș, Teletin Luca, Petrari Severian, Zabolotniuc Andrei (clasa a XII-a TO) și  Solcan Alin (clasa a XI-a TO), coordonați de profesorii de istorie ai școlii, Bălău Marcela și Gălușcă Mirel, au realizat o prezentare a evenimentelor ce au condus la realizarea visului de veacuri al poporului român: unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat.

Prof. Gălușcă Mirel a adus în atenția elevilor două fig

uri de eroi din Primul Război Mondial, care, prin curajul și vitejia lor, au rămas adevărate modele de patriotism și jertfelnicie: Caporalul Constantin Mușat și preotul Ștefan Ionescu-Cazacu.

Caporalul Constantin Mușat, un tânăr de 26 de ani, care și-a pierdut brațul stâng pe frontul din Vrancea, în ziua de 16 decembrie 1916, a insistat să fie trimis din nou pe front să-și sprijine camarazii zicând: mai am un braț sănătos, pe care îl voi pune în slujba țării! Deși avea dispozițe de demobilizare, Constantin Mușat se întoarce la luptă, dovedind un curaj fără seamăn în aruncarea grenadelor, cu singurul braț ce-i rămăsese. În lupta crâncenă de la Coșna, din 30 iulie 1917, grenadierul Constantin Mușat a fost răpus de obuzele inamice, lăsând posterității o adevărată pildă de patriotism și vitejie.

Un alt erou evocat a fost preotul Ștefan Ionescu Cazacu care, în ciuda vârstei înaintate (59 de ani), a dorit să fie mobilizat ca preot militar. A fost un preot devotat care, cu timp și fără timp, a spovedit, cuminecat și îmbărbătat oștenii români. Când regimentul a intrat în tranşee, preotul Ştefan a stat alături de soldaţi, ca un părinte iubitor de fiii săi. Comandanţii i-au recunoscut virtuţile şi l-au considerat ca pe unul dintre cei mai merituoşi preoţi. A fost răpus de obuzele dușmane, la 19 decembrie 1917, chiar în timpul săvârșirii Sfintei Liturghii, pe peronul gării Pufești, din zona Mărășești. Este un exemplu de teolog care a slujit pe Hristos și țara până la jerfa supremă.

 Programul a continuat printr-un recital de poezii patriotice susținut de elevii: Turtureanu Anastasie, Luca Andrei, Cojocariu Neculai (clasa a IX-a TO), Ciolacu Maria (clasa a X-a), coordonați de prof. Grigore Cristina. Un moment aparte al recitatului l-a constituit intervenția elevei Maria Ciolacu, care a recitat câteva strofe din poezia Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, de Mihai Eminescu, în limba franceză.

 Grupul coral psaltic al seminarului, condus de Pr. Prof. Marius Gabriel Brumă, a susținut un concert de cântece patriotice, iar elevul Zacon Nichita a interpretat o piesă muzicală, acompaniată la chitară.

Prin grija colegilor de la catedra de arte, Prof. Oana Iuliana Grădinaru și Dan Țârdea, elevii de la secția patrimoniu au realizat o frumoasă expozițe dedicată acestui moment.

Concluziile evenimentului au fost exprimate de către Pr. Prof. Dr. Viorel Laiu, directorul Seminarului, care a subliniat importanța covârșitoare a actului din 1 decembrie 1918 și a apreciat efortul depus de cei implicați în această activitate.

Întreaga manifestare, coordonată de profesorii de istorie ai școlii, Prof. Marcela Lăcrămioara Bălău și Prof. Gălușcă Mirel, a fost organizată ca un smerit omagiu celor care au luptat pentu înfăptuirea străvechiului deziderat al poporului nostru: Unirea”, au transmis Prof. Bălău Marcela și Prof. Gălușcă Mirel.