Le développement durable – Dezvoltarea durabilă
Joi, 30 septembrie 2021, a avut loc conferința cu tema Le développement durable – Dezvoltarea durabilă susținută de Dominique Lefevre, fost profesor de istorie și geografie în Franța, președinte fondator al ONG-ului „Terralbastra” și partener în proiecte educaționale cu școli din județul Neamț. Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț au avut ocazia să descopere ce presupune dezvoltarea durabilă, unde își are originile acest termen și ce acțiuni viitoare pot duce la prezervarea mediului înconjurător. Domnul profesor Lefevre a atins problematica poluării și a schimbării climatice, dar și pe cea a crizei biodiversității în întreaga lume. Totodată, el a menționat care sunt cele 17 obiective ale dezvoltării durabile anunțate de ONU pentru agenda sa din 2030, insistând asupra obiectivelor cu nr. 4 – care se concentrează pe tema calității în educație și cu nr. 15 – care tratează subiectul ocrotirii și restaurării ecosistemelor terestre.
Corul de seminariști a colindat în direct pe Radio Iași
În seara de 9 decembrie 2021, un un grup de seminariști, membri ai corului Seminarului Teologic Ortodox “Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, însoțiți de Pr. Prof. Ștefan Cenușă si de dl. prof. Adrian Cojocariu au participat la o seară de colinde, eveniment intitulat “Vin Colindătorii” și care s-a desfășurat la o locație de basm, Casa Aki, din Humulești. Evenimentul a fost organizat de doamna ing. dr. Margareta Mihăilescu, iar atenta dumneaei implicare a transformat totul într-o seară de poveste.
În debutul evenimentului pr. prof. Stefan Cenușă a vorbit despre importanța sărbătorii Nașterii Domnului, iar apoi a bucurat auzul celor prezenți cu câteva colinde acompaniate cu chitara. Elevii seminariști, coordonați de dl. prof. Adrian Cojocariu, au susținut un mic concert de colinde în atmosfera magică a acestei seri de poveste.
Tabăra de copii „Viața la țară” la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț
Pentru 50 de copii tabăra, „Viața la țară” , organizată de Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț și Fundația Noi Orizonturi și Pepco România va rămâne cea mai frumoasă amintire din vacanța lor de vară. În ecodestinația” Ținutul Zimbrului” o echipă de voluntari cu suflet mare i-a ajutat pe copii să descopere valorile locale, meșteșugurile, tradițiile și poveștile minunate ale comunității. Participanții au învățat să lucreze în echipă, dezvoltând abilități noi și calități noi precum prietenia și curajul. Copii au confecționat opinci, au cusut pe etamină motive tradiționale, au aflat despre viața la stână, au modelat în lut, au luat parte la un atelier de pictură. Ei au văzut și diferite obiecte folosite în luptele soldaților pentru apărarea țării, unele descoperite chiar pe meleagurile acestea.
Printre activitățile desfășurate se remarcă și vizita la ,,Casa memorială Mihail Sadoveanu” de la Vovidenia. O dovadă a bucuriei cu care au participat la activități o reprezintă mesajele părinților, care ne-au împărtășit bucuria lor: ” inițiativa de a face această tabără a fost minunată, activitățile utile. Lecții ale copilăriei sau ale vieții prin joacă” după cum ne-a transmis un părinte. Activitățile s-au încheiat cu o expoziție a lucrărilor realizate de copii în timpul taberei, unde s-au desfășurat jocuri interactive cu părinții și membrii comunității. Bucuria este cuvântul care definește această tabăra.
Mulțumim părintelui director, Viorel Laiu, care ne-a sprijinit pe toată perioada taberei.
Mulțumiri aducem și partenerilor noștri:
- Primăria Comunei Vînători-Neamț – primar Maria Adriana Petrariu;
- Asociația Culturală Vovidenia Neamț – Arhim. Prof. Dr. Mihail Daniliuc;
- Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” – meșter popular Ionela Lungu;
- Complexul Muzeal Județean Neamț – Mihai Tudosă;
- Liceul Tehnologic ”Arhim. Chiriac Nicolau” – Vânători-Neamț -director – prof. Elena Petrariu;
- Parcul Natural Vînători –Neamț- ing. Elena Curea;
Meșterilor populari:
- Ionela Lungu – a încurajat copii să se exprime creativ, modelând în lut diverse obiecte;
- Buhnă Cătiuța care i-a îndrumat pe copii în confecționarea opincilor;
- Înv. Maria Zaharia- le-a descoperit tainele cusăturilor cu motive tradiționale;
Echipei de voluntari:
- Profesorilor: Oana-Iuliana Grădinaru, Marcela Lăcrămioara Bălău, Paula Solomiea, Laura- Elena Panaite de la Seminar;
- Elevilor Coșofreț Denisa, Eleva Afrăsiloae Ioana, Ursache Constantin de la Seminar,
- Elevei Pîrlac Sabina de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Tg. Neamț și elevei Ciocan Maria de la Seminarul Teologic Ortodox ,,Cuvioasa Parascheva”, Agapia.
Anunț
Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la M-rea Neamţ trebuie să extindă sistemul de supraveghere video existent, conform recomandărilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Sistemul actual de control video are 10 camere pentru interior și 6 pentru exterior.
Pentru o deplină siguranță avem nevoie de a adăuga cel puțin încă 27 de camere pentru a acoperi 17 zone de interior și încă 10 zone pentru exterior.
Rugăm depunerea de oferte la sediul Seminarului Teologic de la M-rea Neamt şi pe SICAP.
Va fi selectat ofertantul cu cel mai bun preț, dar şi calitate superioară a sistemului.
Oferta se va depune la Secretariatul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” M-rea Neamţ, din sat M rea Neamţ, com. Vânători Neamţ, str. Arh. Chiriac Neculau nr. 86, tf secretariat 0759982273, fax 0374092672.
Termen de depunere a ofertei 10 august 2021, orele 16,00.
Tf contact: 0723093656 – director Pr. Prof. Laiu Viorel Romus
Sf. Ioan Iacob – Hramul Seminarului de la Mănăstirea Neamț
Cu multă bucurie aducem la cunoștință tuturor credincioșilor și pelerinilor că odată cu ziua Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț – Hozevitul începe „Paștele nemțean” după cum a fost numit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Române.
Aceste sărbători debutează la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, în curtea căreia se află o frumoasă biserică închinată Sf. Cuvios Ioan Iacob. Ideea construirii acestei biserici la seminar a avut ca un principal argument faptul că sfântul Ioan a fost profesor de limba română la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Neamț așa cum evocă documentele păstrate în arhiva mănăstirii.
Programul liturgic va începe de miercuri seara, 4 august, începând cu orele 18.00 cu slujba Privegherii. A doua zi, 5 august, începând cu orele 6.00 se va săvârși slujba Aghiezmei celei Mici, Sf. Maslu și Acatistul Sf. Ioan Iacob.
De la 8.30 se va săvârși Sf. Liturghie care va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Prezența credincioșilor și a părinților slujitori, care an de an vin la această sărbătoare, va constitui un bun prilej de a adăuga solemnitatea cuvenită dacă ținem cont că 2021 este Anul omagial al pastorației românilor din afara României, după cum au hotărât ierarhii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Mai mult, icoana dedicată are, pe lângă Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Dionisie Exigul, și pe Sfântul Ioan Iacob, ca cel care a fost mulți ani trăitor în Țara Sfântă.
Vă așteptăm cu drag!
„ȚINUTUL ZIMBRULUI” promovat de către elevii Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la M-rea Neamț
În perioada Martie – Iunie 2021, British Council în parteneriat cu Educational Drama Association in Romania (EDAR) și Romanian-American Foundation (RAF), au organizat concursul “My community”, concurs care a avut ca scop promovarea într-un mod creativ, de către elevi, a comunității /zonei unde trăiesc și învață.
În primele etape ale concursului, elevii coordonați de către profesorii de limba engleză Solomiea Paula și Cucolea Aurelian, au făcut referire la obiective turistice, resurse naturale, tradiții și cultură sau alte aspecte pe care le-au considerat speciale în comunitate și care ar putea interesa potențiali turiști.
Astfel, ei au realizat câte un afiș sau colaj în limba engleză, iar elevii care s-au calificat în etapa următoare (etapa națională), au realizat un scurt videoclip în care au prezentat câte un obiectiv turistic din această zonă.
Prin intermediul acestui concurs elevii seminariști și-au dezvoltat următoarele abilități: creativitatea, cunoștințele de limba engleză și conștientizarea frumuseții zonei în care învață, a oportunităților și a resurselor ei.
În urma desfășurării etapelor acestui concurs, elevii Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț au obținut rezultate meritorii după cum urmează:
FAZA PE ȘCOALĂ
Locul I
Echipa:
Afrăsiloae Ioana- Alexandra, Ursache Constantin-Cosmin, Suciu Niculina, clasa a X-a Arte
Echipa:
Micu Elena Vasilica, Humă Maria Magdalena, Raclariu Maria Izabela, clasa a X-a Arte
Echipa:
Doboș Cristian, Zancu Ioachim, Vacariu Fabian, Svecicov Petru, Tupu Manuel clasa a XII-a Arte
Ursache Mona Mihaela, clasa a XI-a Arte
Juganariu Parascheva Denisa, clasa a X-a Arte
- Locul II
Lemnariu Mihaela Eugenia, clasa a X-a Arte
Ciocoiu Lucia, clasa a XI-a Arte
Echipa:
Placintă Daniil, Covasan Ionela Elena, clasa a XI-a Arte
Echipa:
Avasilcăi Marius-Emanuel, Garbuleț Mihai Alexandru, Răsmeriţă Iustin Florin, Dunca Nectarie Rafael, Voaideș Ioan Alexandru clasa a IX-a Arte
Locul III
Axinte Alexandra, clasa a X-a Arte
Coșofreț Denisa, clasa a X-a Arte
Agache Dragoș Ionuț, clasa a X-a Teologie
Iordache Elena, clasa a XI-a Arte
Roșca Haralambie David, clasa a X-a Arte
Echipa:
Șangău Denisa, Costache Ecaterina, Hantăr Ștefana, clasa a X-a Arte
- FAZA PE JUDEȚ
Locul I
Echipa:
Afrăsiloae Ioana- Alexandra, Ursache Constantin-Cosmin, Suciu Niculina, clasa a X-a Arte
Echipa:
Doboș Cristian, Zancu Ioachim, Vacariu Fabian, Svecicov Petru, Tupu Manuel clasa a XII-a Arte
Locul II
Lemnariu Mihaela Eugenia, clasa a X-a Arte
Echipa:
Avasilcăi Marius-Emanuel, Garbuleț Mihai Alexandru, Răsmeriţă Iustin Florin, Dunca Nectarie Rafael, Voaideș Ioan Alexandru, clasa a IX-a Arte
- Locul III
Echipa:
Micu Elena Vasilica, Humă Maria Magdalena, Raclariu Maria Izabela, clasa a X-a Arte
- Mentiune specială
Juganariu Parascheva Denisa, clasa a X-a Arte