Concursul „Cercetați Scripturile…”(Ioan 5,39), În Cadrul Săptămânii dedicate Bibilie, la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț
CONCURSUL „CERCETAȚI SCRIPTURILE…”(IOAN 5,39), ÎN CADRUL SĂPTĂMÂNII DEDICATE BIBLIEI, LA SEMINARUL DE LA MĂNĂSTIREA NEAMȚ
Având în vedere importanța covârșitoare a Sfintei Scripturi pentru misiunea viitorilor slujitori ai bisericii, dar si pentru viața duhovnicească a fiecărui creștin, la îndemnul și cu binecuvântarea Preacucernicului Părinte Director Viorel Laiu, în perioada 13-19 noiembrie, la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, s-au desfășurat o serie de activități menite să sporească interesul și dragostea elevilor seminariști pentru studiul Bibliei.
Așadar, sărbătoarea Sfintei Scripturi, statornicită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru data de 13 noiembrie a fiecărui an, a fost prelungită, la străvechea școală nemțeană, pe parcursul întregii săptămâni.
A fost o săptămână deosebit de antrenantă, cu activități diverse: ateliere biblice, dezbateri la clasă, vizionare de filme documentare („Israel – pământul mântuirii”; „Manuscrise și meșteri tipografi. Biblia lui Șerban Cantacuzino”; „Manuscrisele de la Marea Moartă”, prezentări de carte: „Introducere în lectura duhovnicească a Scripturii” (Pr. Enzo Bianchi), „Și totuși Biblia are dreptate” (Werner Keller), „Mediul Noului Testament” (Eduard Loshe), o expoziție inedită de carte veche, ce și-a propus să aducă în atenția elevilor valoroase ediții ale Sfintei Scripturi, din secolele XVIII-XX; prezentări ale vieții unor importante personaje biblice vechi-testamentare.
Un moment aparte l-a constituit concursul „Cercetați Scripurile…”(Ioan 5,39), ediția I, în cadrul căruia aproximativ 100 de elevi s-au întrecut pentru a dovedi cât de temeinică este pregătirea lor, în domeniul teologiei biblice. Concursul a avut două secțiuni, una de Vechiul Testament, dedicată claselor a X-a, și una de Noul Testament, dedicată claselor a XI-a.
După desfășurarea probelor de concurs și analiza lucrărilor participanților, a fost stabilită și o ierarhizare atât individuală, cât și pe echipe (clase). Echipele câștigătoare au fost premiate cu câte un dicționar biblic, în trei volume, ce va fi așezat în biblioteca clasei, deosebit de util în studiul biblic. Premierea a fost și una individuală, „campionii” acestei competiții fiind apreciați, felicitați și răsplătiți cu diplome și cărți.
Concursul a fost unul deosebit de antrenant, elevii reușind să dovedească abilități deosebite în ceea ce privește deprinderea și dragostea de a lucra cu Sfânta Scriptură.
Activitățile dedicate Sfintei Scripturi, desfășurate în școala teologică de la Mănăstirea Neamț, au reușit, asftel, să aducă tinerilor seminariști, pe lângă multele informații prezentate, un plus de dinamism în dorința și dragostea pentru lecturarea scrierilor sfinte ale Vechiului și Noului Testament, dar și impulsul ca îndemnurile transmise prin aghiografi să prindă contur în viața lor de zi cu zi. Foto aici…
Coordonator proiect,
Prof. Gălușcă Mirel